Pekara Čarli

Najbolje kifle šest decenija: Pekara ,,Čarli“ ima samo tri proizvoda, a krije i lepu ljubavnu priču

Miris svežeg i toplog peciva koji dopire iz čuvene pekare ,,Čarli“ u Ulici Braće Jugovića već 60 godina privlači ljude koji od ranog jutra prolaze pored nje. U pekaru dolaze generacije koje su od samog osnivanja kupovale njihove proizvode, kao i njihova deca i unuci. U ponudi imaju samo tri peciva – kiflice, pogačice i burek, a ono po čemu su prepoznatljivi dugi niz godina su kvalitet i veoma ljubazno osoblje.

Taj kvalitet veoma cene kupci kojih najviše ima u ranim jutarnjim satima. Kako kaže radnica Ljilja, tačno zna vreme u koje dolaze ljudi iz različitih kompanija.

,,Ima određeno vreme kako dolaze po firmama – Dunav osiguranje, banke, Dom zdravlja do 7, onda posle pauza od 10 do 12 do 13 sati. Tada su najveće gužve. Ali zavisi, ne bude stalno isto“, otkriva Ljilja.

Vlasnica pekare Nadežda Simovska Spasović se nadovezala rečima da su ljudi stekli naviku da dolaze jer ipak postoje 60 godina.

,,Pekaru posećuju generacije koje su od samog početka kupovale proizvode, a sada i njihova deca i unuci. Od Banovog brda do Novog Beograda. Navika je čudo. Ovde je bio Studentski trg, fakultet. Dolaze čak i oni koji su studirali ovde, ali nisu Beograđani. Dođu kad idu na neki službeni put i kažu da žele da se podsete studentskih dana. Bio je jedan gospodin koji je rekao da nam je isti kvalitet kao nekad, a ranije je svraćao kao student. Sve stare mušterije imamo“, počinje priču za BIZLife Nadežda.

Nadežda, vlasnica pekare Čarli

Nadežda, vlasnica pekare Čarli (BIZLife)

Sve je počelo 1. oktobra 1964. kada je osnovana pekara ,,Čarli“. Otvorio ju je Nadeždin suprug Sreten Spasović, zvani Cuca, od koga je ona preuzela posao nakon njegove smrti. Ali priča o njoj seže mnogo dalje, od njenog svekra Radomira Spasovića koji je pokrenuo pekaru u Skdarskoj ulici gde se peklo pecivo od 1942.

,,Četiri brata Jovan, Sreten, Spasa i Toma su držala ovu pekaru i u Skadarliji. Zajedno su radili svi. Njih nema više. U Skadarskoj je posao preuzela od mog devera ćerka, koja je stomatolog, ali se opredelila da drži pekaru. Ta pekara je čuvena po gulašu u lepinji i rade u dve smene, a mi jednu smenu od 6 do 16 sati“, otkriva vlasnica.

60 godina ista ponuda

Pekara ,,Čarli“ i dan danas ima istu ponudu proizvoda kao i pre 60 godina. Prema rečima Nadežde, imaju samo tri proizvoda: burek sa sirom i spanaćem, prazan, pogačice sa čvarcima i obične i slane i neslane kifle.

Pekara Čarli ponuda

Pekara Čarli ponuda (BIZLife)

Kiflice prave po posebnoj recepturi koju je Sreten našao u Beču u jednoj pekari.

,,Gde god da je išao moj suprug je ulazio u pekare i uvek mu je bilo dozvoljeno da uđe u radionicu. U Beču je bila jedna pekara u kojoj su u ponudi imali kifle. Samo su bile više kao polumesec. Majstore ne menjamo. Ljiljin ujak je bio majstor, pa je on otišao u penziju, nakon čega je njen suprug došao. Pre nekoliko meseci on je otišao, osamostalio se. Imamo trećeg majstora već osam godina“, ističe Nadežda.

Prva generacija je otišla u penziju. Nakon toga pojedini su ostali da rade još nekoliko godina.

Ljilja radi 34 pune godine, a Sanja 30 godina. Higijeničarka Mitra je otišla u penziju, ali još uvek ovde radi. Ovde ko se zaposli, odavde ide u penzije, dodaje vlasnica pekare ,,Čarli“.

Priče zaposlenih

Pekara trenutno broji sedmoro zaposlenih zajedno sa Nadeždom. Jedna od njihovih koleginica koja je radila pekari ,,Čarli“ upoznala je svog sadašnjeg supruga na poslu.

,,Ljiljana se udala za kolegu Miluna koga je tu i upoznala. Imaju veliku decu, sin joj ima 28 godina, drugi ima 23″, kaže Nadežda.

,,Čarli“ je prošao i kroz težak period ’90-ih, ali uprkos tome zaposleni su sačuvali.

,,Mi smo godinu i po dana bili zatvoreni 1993. godine kada je bila inflacija. Naši radnici su ostali. Imali smo mali stančić koji smo prodali. Radnike smo prijavili, primali su plate godinu i po dana“, kaže vlasnica pekare.

Pekara Čarli

Pekara Čarli (BIZLife)

Evidentno je da su zaposleni pronašli sreću u pekari ,,Čarli“. Većina njih zato tu radi više decenija, do penzije. Međutim, nedavno su imali slučaj u kom je jedan zaposleni otpušten. Kako vlasnica kaže, prvi put u životu je dala nekome otkaz.

,,On je vrlo vredan, ima 34 godina i dvoje dece. Kada je ovde radio, fantastičan je bio. Ali dva dana radi, tri dana ne radi. Ja sam ga zvala, a on se nije javljao. Jedan dan sam mu poslala poruku da ću uzeti taksi i doći za 10 minuta. On se odmah javio i pitala sam ga ‘što te nema’, a on je odgovorio da mu je beba plakala celu noć, da nije spavao i da će doći sutra. Sutradan je rekao ‘nisam mogao da se odmorim dva dana’. I to je bilo dva, tri meseca tako. Kazao je da mu je porodica na prvom mestu. Svima nama je, ali porodicu treba izdržavati. Njegovi roditelji su naše stalne mušterije“, otkriva Nadežda za BIZLife.

Recept za uspeh

Nadežda je dodala da joj je veoma bitno da osoblje bude ljubazno, a za svoje je imala samo reči hvale.

,,Moje osoblje je stvarno lepo vaspitano, to su poneli od kuće“, naglašava ona.

Vlasnica pekare ,,Čarli“ navodi je za uspeh potreban prvo kvalitet, a onda ljubazno osoblje.

,,Narod normalno traži da ne budeš mrgud. Uvek želi ljubaznost. Ali prvenstveno je kvalitet robe i osoblje. Bez toga ništa. I da budete kvalitetni godinama“, dodaje ona.

Starinski način rada i ambijent

Pekara ,,Čarli“ je najbolji dokaz da za uspeh nije neophodna modernizacija i praćenje trendova.

Nadežda napominje da se nisu modernizovali, kao i da na starinski način prave pogačice pomoću oklagije. Za kifle imaju mašinu, koja postoji još od ’84. godine.

Pekara Čarli

Pekara Čarli (BIZLife)

Pre pekare na tom mestu je bila poslastičarnica koju je držao poslastičar Ćata. On nije imao nekog da ga nasledi. Kada je trebalo da ode u penziju, opština je njima dala prostor. Poslastičar je do svoje smrti dolazio u pekaru ,,Čarli“, koja je dobila ime po Čarliju Čaplinu.

,,Naš kum je bio u Parizu kao turista i doneo nam je poster jer zna da moj muž voli Čarlijeve burleske. U priči ga je pitao što ne nazove pekaru Čarli i tako je došlo do tog naziva. Pre toga se zvala pekara Spasović i ovde i dole“, navodi Nadežda.

Pekara je zadržala svoj duh i izgled od pre 60 godina, a 1980. je renovirana.

,,Renovirali smo je od temelja zato što je zakonski propisano da bude 2,5 m visine. Ovde nije bilo toliko, pa smo kopali. Bilo je ravno. Kopali smo zemlju da dobijemo visinu i renovirali smo sve od pločica do struje i vodovoda. Sve to je trajalo tri meseca“, priseća se Nadežda.

Ona napominje i da je pekara ,,Čarli“ zvanično najstarija preduzetnička radnja u Beogradu. Opstala je tolike godine uz starinski princip rada, a sudeći po kvalitetu njihovih proizvoda i nasmejanom i ljubaznom osoblju, praviće kiflice još mnogo decenija.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE