Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mastercard kartica

  Upoznajte svoju karticu da biste je pametnije koristili

  Platne kartice su daleko od novosti u našoj svakodnevici. Studije pokazuju da u skoro svakom novčaniku se nalazi barem jedna debitna kartica, a nije retkost ni da se građani opredeljuju za više kartičnih proizvoda kako bi na što bolji način zadovoljili različite finansijske potrebe.

  Istraživanje pokazuje da se trećina kartica koristi za plaćanje svakog dana, a još jedna trećina je u upotrebi barem jednom nedeljno – imajući u vidu toliku frekvenciju korišćenja, pravo je vreme da napravimo kratak kurs poznavanja kartica i podsetimo se korisnih saveta za njihovo sigurno korišćenje.

  Brojevi koje vidite na kartici nisu nasumične cifre. Zapravo, svaka od cifara u broju kartice ima svoje značenje – prva cifra označava platnu mrežu iz koje potiče kartice, odnosno identifikuje brend koji vidite na plastici (na primer, brojevi svih Mastercard kartica počinju brojem 5). Niz od druge do šeste cifre je ’kod’ za banku koja je karticu izdala, dok niz od sedme do petnaeste cifre služi da se identifikuje konkretan korisnik. Poslednja, šesnaesta cifra, je kontrolni broj.

  Mastercard pressreader

  Mastercard pressreader

  Sigurnosni kodovi se vide i ne vide. Pojasnićemo – uz svaku čip karticu dolaze dva koda koja koristite za potvrdu identiteta prilikom plaćanja – četvorocifreni PIN kod za plaćanja u fizičkom okruženju i trocifreni CVC2 kod za onlajn plaćanja. Dok ćete CVC2 kod naći na poleđini kartice, PIN nije zapisan na samoj plastici, niti ga treba bilo gde zapisivati i nositi u novčaniku. Dok neke banke PIN kodove dostavljaju korisnicima u fizičkom formatu, ima i onih čiji klijenti mogu sami da izaberu – ili promene – svoj PIN kod u aplikaciji mobilnog bankarstva.

  Debitna ili kreditna kartica? Zavisi šta vam treba. Za svakodnevne aktivnosti, kada vam je potreban direktan pristup sredstvima koja imate na računu, debitne kartice su idealan, siguran i elegantan izbor.

  Onda kada želite da obavite značajniju kupovinu za koju vam odgovara da je podelite na rate ili vam je prosto neophodan pristup dodatnim sredstvima, kreditna kartica predstavlja odlično rešenje,

  pri čemu je dobar savet da se informišete o mehanizmima otplate. Takođe, kreditna kartica nije dobar izbor za povlačenje sredstava sa bankomata. Tu su i pripejd kartice, u dopunjivim ili nedopunjivim varijantama, kao jednostavan način da se ovlada osnovama finansijske pismenosti uz jasno definisan budžet. Bez obzira na tip kartice koji odaberete, možete biti sigurni da ćete njima moći da platite bilo kada i bilo gde, u bilo kojoj valuti koja vam je potrebna, a sve što je za to potrebno je da na POS terminalu trgovca ili veb sajtu vidite prepoznatljive crvene i narandžaste Mastercard krugove.

  Mastercar travel rewards

  Mastercar travel rewards

  Provlačenje, ubacivanje ili prislanjanje kartice? Provlačenje kartice, tačnije očitavanje magnetne trake, je stariji način ’očitavanja’ kartice i mada se taj termin i dalje koristi, sama metoda – ne toliko. Savremene platne kartice su bazirane na čip tehnologiji, a pošto su skoro svi POS terminali u našoj zemlji beskontaktni, najčešće ćete plaćati prislanjanjem kartice na jasno označeni, gornji deo terminala, u kome se nalazi antena i to je beskontaktno plaćanje. Po istom principu funkcioniše i mobilno plaćanje, pri čemu umesto plastične kartice na terminal prislanjate mobilni telefon u kome se nalazi digitalizovana verzija vaše kartice, sigurno sačuvana kao zamenski token u aplikaciji mobilnog novčanika.

  Razlika između standardnog plaćanja ubacivanjem kartice u terminal i beskontaktnog plaćanja je i u autorizaciji – kod standardnih plaćanja, svaki put kada plaćate morate uneti svoj PIN kod, a kod beskontaktnih plaćanja ćete PIN unositi za iznose preko 4000 dinara.

  Kod nekih mobilnih novčanika, vi sami ste autorizacija za svoja plaćanja – radi se o tome da se mobilna plaćanja potvrđuju biometrijski, očitavanjem lica ili otiska prsta, pri čemu se taj korak često obavlja prilikom otključavanja telefona tako da se sam čin plaćanja svede samo na prislanjanje telefona, a sigurne tehnologije sve ostalo ’odrade’ za vas.

  Posebne pogodnosti Premium portfolia. Ukoliko na svojoj Mastercard kartici vidite još i oznake Gold, Platinum, World Elite ili World Business, znajte da vas očekuje i set pažljivo osmišljenih i vama prilagođenih usluga i benefita uz koje će vam svakodnevica, a posebno putovanja, biti lepši, praktičniji i udobniji. Od usluge Brzi prolaz aerodromskih kontrola” uz koju možete skratiti vreme čekanja na različite aerodromske kontrole, do besplatnog pristupa Biznis klubu aerodroma, gde se uz brz internet, televiziju, hranu i piće, možete opustiti dok čekate na svoj let; od PressReader usluge koja u vaš telefon potpuno besplatno smešta hiljade izdanja najkvalitetnijih svetskih magazina za fantastično opuštanje, do Digital Bodyguard usluge uz koju ćete se osećati sigurno jer o vašoj sigurnosti brine lični, digitalni telohranitelj; na kraju, sve do Mastercard Travel Rewards, programa jedinstvenih benefita i automatskog keš-beka kod luksuznih i prestižnih svetskih trgovaca – mogućnosti su ogromne, a izbor lakši nego ikada jer su za Mastercard Premium korisnike, odabrane usluge potpuno besplatne do kraja godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Mastercard

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE