Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Mali najavio: Minimalac će skočiti najmanje 14 %

  Minimalac će biti veći naredne godine, ali koliko?

  Ministar finanasija Siniša Mali izjavio je da će se od 1. januara ići na to da se poveća minimalna zarada i to više od 14 odsto.

  Mali je za TV Pink rekao da će do 15. septembra biti definisana minimalna zarada i da je namera da se dođe na 60 odsto opterećenja zarade.

  „Kada pogledate koliko se prihoda država odrekla kroz poreze i doprinose – to je 115 milijardi dinara, što govori o tome koliko smo posvećeni da nam cela ekonomija bude atraktivnija“, rekao je Mali.

  On je naveo da se od 1. novembra planira povećanje penzija za devet odsto, a od 1. janaura povećanje penzija biće kumulativno više od 20 odsto.

  Novac (BIZLife)

  Ministar finansija najavio je prethodnih dana da će plate u javnom sektoru biti povećane od naredne godine, prema sadašnjim projekcijama, za 12,5 odsto, kao i da bi minimalac od 1. januara prvi put mogao da bude veći od 40.000 dinara.

  “Plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biće povećane 25 odsto. Takođe, u toku su pregovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i nadamo se da će minimalna zarada od 1. januara 2023. prvi put biti preko 40.000 dinara”, rekao je Mali.

  Koliko bi trebalo da iznosi minimalac?

  Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” saopštilo je da se svake godine pregovori o minimalnoj ceni rada “svedu na jednostranu odluku državnog aparata”, uprkos tome što je Ministarstvo finansija dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade.

  ”Povećanje neto zarada na račun smanjenja poreza i doprinosa ne ide na ruku samo onima u državnom aparatu koji žele da se bave malverzacijama kroz subvencionisanje određenih lobi kategorija krupnog kapitala na štetu domaćeg preduzetništva i zaposlenih u privatnom sektoru koji primaju male zarade ispod prosečne potrošačke korpe”, navedeno je u saopštenju.

  Mali: Od januara rast plata 12,5%, evo koliko će iznositi MINIMALAC

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE