Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: Od januara rast plata 12,5%, evo koliko će iznositi MINIMALAC

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će plate u javnom sektoru biti povećane od naredne godine, prema sadašnjim projekcijama, za 12,5 odsto, kao i da bi minimalac od 1. januara prvi put mogao da bude veći od 40.000 dinara.

  „Plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biće povećane 25 odsto. Takođe, u toku su pregovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i nadamo se da će minimalna zarada od 1. januara 2023. prvi put biti preko 40.000 dinara“, rekao je Mali.

  Ministar finansija je rekao da će penzioneri imati ukupno povećanje veće od 20 odsto, sa dva povećanja, od novembarske i januarske penzije.

  „Jedan od najvećih izazova će biti sastaviti dobar, uravnotežen budžet, primeren krizi u kojoj se nalazimo. Na njemu se već radi“, rekao je Mali.

  Novac, minimalac (BIZLife)

  Kaže da je izazov za naredni period i pooštrena monetarna politika na globalnom nivou.

  „To otežava mogućnosti za finansiranje rastućih fiskalnih deficita. Zato nam je osnovni cilj da deficit zadržimo koliko je god moguće u projektovanim okvirima. Srednjeročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita opšte države na nivo od 0,5 odsto BDP-a do 2025. godine i pad učešća javnog duga na 50,7 odsto BDP“, kazao je Mali.

  Istakao je da će se nova vlada dosta posvetiti i reformi javnih preduzeća koja moraju, kako kaže, da uvažavaju potrebe građana.

  Udruženje privrednika: Minimalne zarade uskladiti sa smernicama Ministarstva

  Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je da se svake godine pregovori o minimalnoj ceni rada „svedu na jednostranu odluku državnog aparata“, uprkos tome što je Ministarstvo finansija dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade.

  Udruženje je u današnjem saopštenju navelo da ne vide razlog zašto se sistem ne bi odmah uskladio po tim smernicama.“Povećanje neto zarada na račun smanjenja poreza i doprinosa ne ide na ruku samo onima u državnom aparatu koji žele da se bave malverzacijama kroz subvencionisanje određenih lobi kategorija krupnog kapitala na štetu domaćeg preduzetništva i zaposlenih u privatnom sektoru koji primaju male zarade ispod prosečne potrošačke korpe“, navedeno je u saopštenju.

  Novac, iznos, štednja

  Novac, iznos, minimalac (Pixabay)

  Preciziraju da je Ministarstvo finansija svojim potezima u prethodne dve godine dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade, navodeći da su među smernicama oslobođenje od svih nameta za zaradu frilensera do 64.000 dinara mesečno, „čime je određena granica između samozaposlenog i socijalnog slučaja“. Udruženje smatra da se stoga ovaj iznos može uzeti kao minimum neophodan za preživljavanje i to pre inflacije.

  Oslobođenja do 70 odsto poreza i doprinosa za zarade prethodno nezaposlenih lica, ako im je neto zarada minimum 55.000 dinara, čime je, kako je ukazano, postavljen limit za minimalnu zaradu za preživljavanje koja uključuje plaćene doprinose.

  Stoga smatraju da, kad se uzme u obzir prethodno, „minimalni bruto iznos treba da iznosi 64.000 dinara, porezi i doprinosi do 9.000 dinara, a minimalan neto 55.000 dinara“.

  Izvor: Srpski telegraf/Beta

  Foto: Beta/Pixabay/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE