Koliko će Srbiju koštati beloruski embargo?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko će Srbiju koštati beloruski embargo?

  S obzirom na strukturu trgovinske razmene sa Belorusijom, zabrana uvoza prehrambenih proizvoida iz Srbije kao odgovor Minska na to što se Beograd pridružio sankcijama EU prema toj zemlji, simboličan je potez koji nam neće naneti veliku ekonomsku štetu, smatra agroekonomista Žarko Galetin.

  Belorusija je stavila i Srbiju na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, zato što je podržala sankcije EU uvedene toj zemlji.

  Odluka Minska koja je upravo objavljena datira sa 1. januarom ove godine, a važiće šest meseci. Tokom tog perioda Srbija, ko ni druge zemlje na listi, neće moći u Belorusiju da izvozi mesne prerađevine, so, konditorske proizvode, mleko i mlečne proizvode, orašaste plodove, voće, povrće, masti životinjskog porekla.

  Na pitanje koliko će to koštati Srbiju, Galetin za Sputnjik napominje da mi imamo relativno skromnu trgovinsku razmenu sa Belorusijom.

  “Ona se godinama kreće između 100 i 120 miliona dolara, kako kad, i uglavnom je to pola pola. Pokrivenost uvoza izvozom je, praktično, tu sto posto, što znači da je naš izvoz nešto preko 50 miliona dolara. Nije to uznemirujuće u smislu da će nam nanenti neku veću ekonomsku štetu”, smatra Galetin.

  Pogotovo što, kako ističe, proizvode koji su pod embargom ni do sada nismo plasirali na tržište Belorusije. Zato on to, pre svega, vidi kao simboličan recipročan potez, kako to već ide u diplomatiji.

  Galetin napominje da u strukturi našeg izvoza u Belorusiju dominaraju automobilske gume, okovi za stolariju, hartija, karton, veštačka stočna hrana. Tu su, takođe, poliesteri, pokrivači podova, beli lim…

  Galetin podseća da je Srbija jula prošle godine potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskoim unijom, čiji je Belorusija član, ali i da od 2009. godine sa Belorusijom ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Po njegovoj oceni, bescarinski izvoz naših proizvoda u Belorusiju koji nisu pod embargom neće biti ugrožen.

  Srbija se krajem decembra prošle godine priključila novom paketu sankcija EU i Zapada Belorusiji tako što je svim beloruskim letelicama zabranila prelet i sletanje na teritoriju Srbije.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE