Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kuća

  „Ko planira da kupi stan za život – neka ga kupi sada“

  Kakve se dalje prilike na tržištu nekretnina očekuju i čemu se može nadati neko ko planira da kupi stan ili kuću za život?

  Analiza kompanije CBRE pokazuje da cene kuća i stanova neće nastaviti da rastu zbog celokupne finansijske situacije, kaže Nebojša Nešovanović, direktor za procene u ovoj kompaniji, koja se bavi analizom tržišta nekretnina.

  Na pitanje šta da rade građani koji sada planiraju da kupe stan odgovara kratko: „Ako tražite stan za život – kupite ga“.

  “ U narednom periodu videćemo smanjenje prometa, biće manji broj transakcija. Smanjiće se tražnja, ali i ponuda i imaćete lošiji izbor nego danas. Cene će, najverovatnije, ostati stabilne. Nećete skoro dočekati da ponuda bude toliko velika da cene padnu. Blagi pad cena nekretnina u junu i julu nije pokazatelj dugotrajnog trenda, jer su to meseci kada promet nepokretnosti usporava, kaže Nebojša Nešovanović.

  Zašto je cena za stan u starogradnji tako skupa?

  Komentarišući oglase u kojima se neke nekretnine u starogradnji prodaju po ceni od 3.000 do 6.000 evra po kvadratu, on kaže da je kod nas zabeležen u poslednje dve ili tri godine izražen rast cena dosta prodavaca očekuje nastavak tog trenda.

  „Danas se traže cene za koje se veruje da će biti u budućnosti, ali naše analize pokazuju da se to neće desiti, da cene neće nastaviti da rastu zbog celokupne finansijske situacije.Glavne grupe stanova, pričam o Beogradu, njihove cene će biti mirne, stagniraće. Tražnja koju generišu finansijski investitori će usporiti, jer se finansijska situacija menja u Evropi i kod nas. Pada cene neće biti jer će ponuda usporiti, usporava finansiranje i sve ćemo manje projekata gledati sledeće godine i 2024“, naglašava Nešovanović.

  Kakvi se trendovi na tržištu mogu očekivati nadalje?

  Neće, kaže, biti značajnih promena na tržištu Beograda, ali hoće na malim tržištima koja su uzletela, koja su imala veliku promenu u prethodnih 12 meseci, gde se tražnja naglo povećala, a cene otišle u nebo ali se, kako dodaje – i ponuda menja.

  „U narednom periodu tražnja će na tim tržištima pasti, na period od pre dve godine, gde će ponuda biti veća, i tada će pasti cene kvadrata“, kaže Nešovanović.

  Na pitanje da li je realno da neko očekuje da će za garsonjeru od 25 kvadarata dobiti 90. 000 evra on odgovara da prodavci očekuju da će ta cena da bude tolika za šest do 12 meseci kada će završti prodaju.

  „I to bi moglo da se očekuje da se nastavlja finansijska situacija kakvu smo imali pre krize u Ukrajini. Ali, kada vidimo šta se trenutno dešava – to nije realno, jer trend kakav smo imali u prethodnih 24 ili 36 meseci sa rastom cena, neće biti nastavljen“, ocenio je analitičar kompanije CBRE.

  Stan, kriza

  Stan, kriza (Pixabay)

  Tražnja bila visoka

  Kada je reč o prenaduvanosti cena, Nešovanović objašnjava da je tražnja bila visoka u prethodnom periodu.

  „Pogurala je cene, a ako se osvrnete na indeks koji pokazuje da je sa prosečnom zaradom potrebno skoro 20 godina da uštedite za stan od 60 kvadrata, onda bi bilo logično da i ponuda bude veća, i to značajno, da se cena spusti“, navodi on.

  Ali, dodaje – kod nas ne postoji mogućnost da se digne ponuda, ona je stabilna i inertna.

  „Predlagali smo kako značajno podići ponudu i učiniti stanove pristupačnim, kako sada stoje stvari, dosta toga treba da se uradi. Prvo, obezbeđivanje lokacija za velike projekte, ubrzavanje procedura usvajanja planova i izdavanje svih dozvola, do nalaženja alternativnih vidova finansiranja. To su sistemske stvari koje treba rešiti da bismo sa sadašnjih 7.000 stanova u Beogradu, došli na izgradnju nekih 15.000 ili 20.000 stanova. Tada bi i oni sa prosečnom ili zaradom nešto iznad proseka, mogli sebi da priušte stan za život. Na tržište nekretnina kod nas su više orijentisani investitori koji su u svetu na berzi, kod nas finansijskog tržišta nema, investitore to gura na tržište nekretnina i oni su neka vrste nelojalne konkurencije onima kojima je potreban stan za život“, ocenio je Nešovanović.

  Beograd na vodi i dalje „drži rekord“: Skoro 10.000 EUR za kvadrat stana

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE