Kazna PIO fondu jer "krije" staž Nikolića i Vučića

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kazna PIO fondu jer “krije” staž Nikolića i Vučića

  Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je PIO fond sa ukupno 200.000 dinara jer nije dostavio KRIK-u informacije o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

  Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK tražili su od PIO fonda u novembru 2014. godine podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  Zahtev je tada bio odbijen uz obrazloženje da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima. Novinari su se žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od fonda da postupi po zahtevu.

  PIO fond je po drugi put odbio da dostavi podatke uz napomenu da su oni poslovna tajna. Poverenik je poništio i ovu odluku fonda.

  “Kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama su, van svake sumnje, informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna”, navodi se u obrazloženju rešenja Poverenika.

  S obzirom na to da se fond oglušio o rešenja Poverenika, kažnjen je dvema novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

  Ukoliko PIO fond ne dostavi dokumenta u roku od dva dana, Poverenik će se obratiti Vladi Srbije. Obraćanje Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje dokumenata je krajnja zakonska mera koju Poverenik može da izrekne.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE