Kako se Kini desila najveća nestašica električne energije u poslednjih 10 godina?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se Kini desila najveća nestašica električne energije u poslednjih 10 godina?

  Kina se nalazi usred velike nestašice električne energije jer ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i stroga ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži, prenose strani mediji.

  Problem bi mogao trajati mesecima

  To je problem koji bi mogao trajati mesecima, opterećujući ekonomski oporavak zemlje i globalnu trgovinu.

  Desetak kineskih provincija navelo je da se poslednjih sedmica suočava s nestankom električne energije, uključujući neke od najvažnijih pokretača zemlje za ekonomski rast.

  Pokrajina Guangdong, proizvodni centar odgovoran za 1,7 biliona američkih dolara, ili više od 10 odsto godišnje kineske ekonomske proizvodnje i veći udeo u spoljnoj trgovini, racionalizuje potrošnju energije već više od mesec dana. Ograničenja su primorala kompanije širom provincije da se zatvore na nekoliko dana u sedmici.

  Neke lokalne vlasti upozoravaju da bi racionalizacija mogla potrajati do kraja godine.

  Sličan problem u najmanje 9 provincija

  Nije tako samo u Guangdongu – najmanje devet provincija reklo je da se bave sličnim problemima.

  Kriza električne energije doprinela je usporavanju rasta aktivnosti u fabrikama Kini u junu, saopštio je Državni zavod za statistiku.

  Ovo je najgora nestašica energije u Kini od 2011. godine, kada su suša i rastuće cene uglja primorale 17 provincija ili regija da smanje upotrebu električne energije.

  Nedostatak električne energije mogao bi da smanji proizvodnju u skoro svim sektorima ekonomije, uključujući ključne građevinske i proizvodne industrije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, takve su kompanije prošle godine koristile skoro 70 posto električne energije u Kini i bile su glavni pokretači oporavka 2021. godine, prenosi CNN.

  Stručnjaci pripisuju obim nestanka struje mnoštvu problema, od velike potražnje za energijom do ekstremnih vremenskih prilika.

  U prvih pet meseci ove godine, potrošnja električne energije u Južnoj Kini premašila je nivo pre pandemije.

  Ugalj čini 60% proizvodnje

  Ugalj je još uvek uključen u proizvodnju oko 60 odsto snage zemlje, ali vlada je oprezna i pokušava da smanji potrošnju uglja kako bi postigla cilj- da postane ugljenično neutralna do 2060. godine.

  Izuzetno vruće vreme u nekim područjima je dovelo do povećanja potražnje za električnom energijom, jer ljudi koriste više klima uređaja.

  U međuvremenu, postoji veliko opterećenje u proizvodnji energije.

  Nestašica električne energije verovatno će se nastaviti barem sledećih nekoliko meseci, jer je evidentno da će potražnja ostati velika tokom leta.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE