Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  na internetu, mreža, podaci

  Kinezi izgradili najbržu internet mrežu: Može da prenese podatke iz 150 filmova za sekundu

  Kina je počela s implementacijom onoga što naziva najnaprednijom internet mrežom na svetu, koja će raditi nekoliko puta brže od postojećih mreža.

  Mreža, koja može da prenosi podatke brzinom od oko 1,2 terabita ili 1.200 gigabita u sekundi, dovoljno je brza da prenese podatke iz 150 filmova za jednu sekundu, prema kineskom tehnološkom proizvođaču Huawei.

  Ovi podaci predstavljaju brzinu u teoriji, koja neće odmah biti dostupna potrošačima kod kuće. Međutim, brža internet usluga ima širok uticaj na poslovanje, nudi prednosti u trgovanju akcijama, brže prenosi informacije i značajna je za nacionalnu bezbednost.

  Na konferenciji za novinare ove nedelje, Huawei i China Mobile su zvanično pokrenuli sledeću generaciju kineske osnovne mreže, u saradnji sa Đinghua univerzitetom iz Pekinga, obrazovnom i istraživačkom mrežom Cernet koju finansira kineska vlada. Osnovna mreža je infrastruktura koja prenosi internet saobraćaj na različite geografske lokacije i može da podržava prenose podataka različitih tehnologija, poput 5G mreže i električnih vozila.

  Nova mreža se proteže na 1.800 milja kablova sa optičkim vlaknima između Pekinga i juga, piše u saopštenju za štampu. Nisu objavljeni detalji o planovima za proširenje širom zemlje.

  Počela je sa radom ovog leta i prolazi kroz testiranja, ali pokrenuće je otprilike dve godine pre stručnih prognoza, piše CNN.

  Internet

  Internet (Freepik)

  Pretnja za SAD?

  Vest o internetu objavljena je uoči sastanka predsednika Bajdena sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u San Francisku u sredu, nakon meseci tenzija između dve supersile. Đinping je ranije izjavio da će razvoj osnovne mreže da označi zemlju kao ,,kibernetičku silu“ i ,,ubrza promociju osnovnih tehnologija interneta“, navodi se u saopštenju.

  Međutim, s obzirom na da se ovo ne odnosi na brzinu kućnog interneta, već na infrastrukturu interneta, ne predstavlja direktnu pretnju SAD, za razliku od konkurencije u oblasti veštačke inteligencije, poluprovodnika ili tehnologije bežičnih mreža.

  Vu Đijanping, profesor na Odseku za računarske nauke i tehnologiju Univerziteta Đinghua, koji nadgleda glavni projekat interneta, izjavio je u saopštenju da je sistem, uključujući softver i hardver, napravljen u Kini, proizveden i nezavisno kontrolisan. Takođe ga naziva najnaprednijom mrežom na svetu.

  Ovo nije prvi put da se lansiranje velikog tehnološkog projekta poklapa s posetom Sjedinjenih Američkih Država. Huawei je lansirao svoj dugoočekivani pametni telefon Mate 60 Pro, koji ima revolucionarni kineski 5G čip, kada su neke američke diplomate posetile zemlju krajem leta. Američka vlada kasnije je izjavila da istražuje kako kompanija može da ima tehnologiju za proizvodnju takvog čipa, nakon sveobuhvatnih napora SAD da ograniči kineski pristup stranoj tehnologiji čipova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE