Hrvatskoj preti "egzodus" programera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatskoj preti “egzodus” programera

  U 2016. godini po prvi put će iz Hrvatske otići više IT stručnjaka nego što će ih celi obrazovni sistem izbaciti na tržište rada, tvrdi Udruženje softverskih izvoznika CISEx.

  Velike hrvatske kompanije traže veliki broj stručnjaka informacionih tehnologija, nudeći im odlične uslove, kao i duplo veće plate od proseka.

  Ipak, većina tih firmi je u strahu da ove godine neće uspeti da popuni otvorena radna mesta, s obzirom na to da se očekuje da Hrvatsku napusti čak 4.000 IT stručnjaka.

  Od ulaska u Evropsku uniju, čime su se i stvorile mogućnosti za rad u zemljama unije, Hrvatsku “muče” odlasci stručnjaka, naročito lekara i drugih medicinskih radnika.

  Švajcarska otvorila vrata Hrvatskoj

  Hrvatski mediji su u ponedeljak objavili da je Švajcarska odlučila da grđani Hrvatske mogu bez restrikcija da rade u toj zemlji.

  Švajcarska je postigla dogovor s Evropskom unijom čime je rešen spor koji je nastao nakon što je ta zemlja objavila da će za hrvatske građane važiti restrikcije za rad u Švajcarskoj, bez obzira na članstvo u EU.

  Švajcarska je vlada popustila i objavila da će hrvatske građane tretirati kao i sve ostale građane EU, a ta pravila će važiti od 1. juna.

  Izvor: Poslovni dnevnik, Večernji list

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE