Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    doručak

    Zašto nove generacije ne odlaze na PAUZE ZA RUČAK i kakve veze ima šef s tim?

    Svi smo čuli izreku „doručak je najvažniji obrok u danu“, ali mnogi stručnjaci smatraju da je ručak najvažniji, jer daje energiju vašem telu usred dana, podižući energiju i produktivnost. Nažalost, mnogi mladji zaposleni, novije generacije, ne uzimaju pauze za ručak i to utiče na njihov učinak.

    U aprilu je ezCater, kompanija za biznis ketering, anketirala 1.000 radnika širom SAD, iz različitih industrija, kako bi analizirala obrasce ručka današnje radne snage. Njihov izveštaj je otkrio da 78 odsto radnika misli da pauza za ručak poboljšava njihovu produktivnost na poslu. Ipak, jedan od 10 zaposlenih nikada ne odmara u toku svog radnog vremena, a 70 odsto radnika takođe jedu dok rade bar jednom nedeljno.

    „Pauze za ručak pomažu da očistite svoj um“, kaže za CNBC Make it, šef ezCater-a, Dajan Svint i dodaje da bilo da radite kod kuće ili radite u fabrici, morate da napravite pauzu i proverite svoju energiju.

    Ručak (Unplash)

    Kod zaposlenih koji pripadaju mlađoj generaciji, takozvanoj generaciji Z, neodlučnost za pauzu za ručak je najrasprostranjenija, zbog preopterećenosti, „problema sa ručkom“ i loših primera sa viših nivoa u njihovoj kompaniji.

    Radoholičarske nevolje

    Tema koja se ponavlja među mlađom generacijom radnika je da njihovo radno opterećenje premašuje stvarni radni dan. 21 odsto pripadnika generacije Z je reklo za ezCater da nemaju dovoljno vremena tokom dana da obave posao ako naprave pauzu. 19 odsto profesionalaca iz generacije Z kaže da imaju previše sastanaka u periodu ručka, a 27 odsto kaže da izbegavaju pauze da bi što pre završili radni dan.

    „Mislim da postoji lažni osećaj da ćete, ako radite do kraja dana bez prestanka, biti produktivniji. Potrebna je promena pristupa kreativnosti i inovativnosti u poslu koji obavljate. Mislim da ponekad to znači da morate da idete sporije da biste išli brže“, kaže Svint.

    Svint veruje da oslobađanje od kulture radoholičara može da omogući ljudima da „rade pametnije kako ne bi morali da rade toliko naporno“. Takođe, ovo može pomoći u podsticanju međusobnog odnosa među zaposlenima omogućavajući više saradnje i socijalizacije tokom ručka, što su mnogi ljudi propustili u virtuelnim okruženjima nakon pandemije.

    Ručak (Pixabay)

    Borba protiv ”ručkanja”

    Inflacija ne utiče samo na društvo, ona se uvlači u naša radna mesta. Mnogi zaposleni smatraju da su kancelarijski ručkovi preskupi, a pripadnici generacije Z daju najviše novca na ručak. Prema izveštaju ezCater-a, 67 odsto radnika generacije Z u SAD potroši najmanje 11 dolara kada naruči ručak. To znači da bi mladi zaposleni mogli da troše i do 50 dolara nedeljno, zbog čega mnogi u potpunosti preskaču ručak.

    O tome koliko je u Srbiji potrebno za ručak na poslu pročitajte u nastavku.

    Koliko dnevno zaposleni troše na hranu i kako to utiče na BUDŽET?

    Ipak, činjenica je da sve gotovo svakodnevno poskupljuje, pa tako ni tekst sa cenama ručkova na poslu koji smo pravili ranije ove godine nije nužno tačan u ovom momentu, s obzirom na rastuću inflaciju.

    Troškovi hrane generalno jako su porasli poslednjih meseci, kako u svetu, tako i u Srbiji. Prema poslednjim informacijama, inflacija u našoj zemlji dostigla je 13,2 odsto, a najviše je poskupela hrana, skoro 21%.

    Inflacija sve veća: Hrana za godinu dana POSKUPELA za 21%

    Svint smatra da bi kompanije trebalo da razmotre dodavanje besplatnih ručkova u kancelariji kako bi pokazali zahvalnost zaposlenima, podstakli pauze za ručak i čak naterali više radnika da se vrate u kancelariju.

    Kancelarija, zaposleni (Unplash)

    Rukovodioci određuju tempo

    Prema izveštaju, viši službenici možda daju loš primer svojim zaposlenima kada su u pitanju navike za ručak. Pedeset šest odsto zaposlenih na nivou direktora i 51 odsto potpredsednika (i više) rade za svojim stolovima dok ručaju najmanje tri puta nedeljno. I mlađi zaposleni osećaju pritisak da učine isto.

    Svaki četvrti radnik generacije Z zabrinut je da poslodavac neće blagonaklono gledati na njih ako ručaju. Svint kaže da je na liderima da svojim zaposlenima daju zdrav primer, ohrabrujući pauze za ručak.

    „Kada razmišljate o kvalitetu posla i vrsti potpune investicije koju ljudi imaju u posao koji rade, želite da to urade dobro, a ne samo da ga urade. I mislim da smo videli da sa velikom rezignacijom nedostaje angažovanja. Dakle, kao kompanija, kako to sve spojiti? Kako osvajate srca i umove svog tima? Možete početi sa ručkom.”

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unplash/Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE