Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EPS je novi član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije

  Elektroprivreda Srbije je novi redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, poslovne asocijacije osnovane uz podršku EBRD, koja okuplja proizvođače zelene energije i druge kompanije koje na direktan ili indirektan način učestvuju u ovom procesu.

  Električna energija iz obnovlјivih izvora energije čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje „Elektroprivrede Srbije“. U proseku EPS-ove hidroelektrane ukupne snage 3.015 MW prodizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova „zelene“ energije godišnje.

  Sa završenim revitalizacijama snaga hidro sektora povećana je za 142 megavata, a posle završetka planiranih projekata snaga će biti ukupno veća za 190 megavata.

  U finišu je revitalizacija naše najveće hidroelektrane „Đerdap 1“, završena je modernizacija HE „Zvornik“, a priprema se obnova HE „Đerdap 2“.

  EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava. Posebna pažnja posvećena je regionalnom projektu gradnje sistema „Gornja Drina“, odnosno prve hidroelektrane „Buk Bijela“, snage oko 100 megavata.

  Izgradnja HE „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ , vredna je 250 miliona evra, imaće snagu oko 181 megavat i sa proizvodnjom od 670 GWh doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku stabilnost  Srbije, Republike Srpske i regiona u celini.

  EPS razvija i dokumentaciju sa „Elektroprivredom Crne Gore“ za HE Komarnica  snage 162 megavata.

  Takođe analizira izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ snage oko 670 megavata, koja bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju.

  EPS nije zanemario vetar i sunce i radi se  na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata.

  Koristiće se zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane „Petka“ i „Srednje kostolačko ostrvo“ u Kostolcu.

  Plan je i da do 2030. godine EPS ima nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata, navodi se u saopštenju.

  „Odluku da se EPS učlani u OIE Srbija je vrlo važna – za nas kao Udruženje, ali i za čitav elektroenergetski sistem I društvo u celini. To je jedna poruka da je EPS kao najveća kompanija orjentisan ka obnovljivim izvorima energije. Kao Udruženje, kao predstavnici kompanija i kao pojedinci, imamo višegodišnju dobru saradnju sa EPS-om, te će ovim članstvom taj odnos biti dodatno unapređen. EPS je najveći proizvođač zelene energije i svi treba da budemo svesni da samo uz aktivnu ulogu EPS-a može se dogoditi pravedna energetska tranzicija“, rekla je Danijela Isailović, menadžer Udruženja OIE Srbija.

  OIE Srbija je poslovna asocijacija osnovana u martu ove godine uz podršku EBRD.

  Osnivači su kompanije koje izgradile najveće vetroparkove u Srbiji, a pridružili su im se proizvođači solarne energije, peleta, biogasne elektrane, elektro kompanije, advokati i konsultanti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: OIE Srbija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE