Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekološka KATASTROFA: Amazon za 18 godina izgubio površinu Španije

  Krčenje šuma u ​​Amazoniji od 2000. do 2018. dostiglo je površinu od 513.016 kvadratnih kilometara što je površina Španije.

  Tako je najveća prašuma na svetu postala manja za osam odsto, navodi se u izveštaju Amazonske mreže za društveno-ekološke geografske informacije (Raisg).

  „Amazon je mnogo ugroženiji nego što je bio pre osam godina“, rekao je Raisg.

  Kako se navodi u izveštaju, 2003. godine uništeno je 49.240 kilometara kvadratnih šume, što je rekord za ovaj vek. Krčenje šuma je potom opalo, dostigavši najniži nivo u 2010. godini (17.674 kvadratnih kilometara), pre nego što se ponovo ubrzalo od 2012. godine.

  2018. godina je prema studiji, nagora godina za Amazoniju još od krčenja šume 2003. godine. Tom prilikom uništeno je 31.269 kvadrata šume širom Amazona.

  85% uništene šume u Brazilu

  Brazil ima 62 odsto prašume Amazona, ali više od 85 odsto ukupnog krčenja šuma bilo je na teritoriji te zemlje, sa 425.051 kvadratnih kilometara posečene šume od 2000. do 2018. godine.

  Stanje se dodatnno pogoršalo od izbora 2019. ekstremnog desničara Žaira Bolsonara (Jair) za predsednika Brazila, te je doplo do otvaranja za rudarstvo i poljoprivredu i zaštićenih područja i teritorija autohtonih stanovnika.

  Snimci satelita brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja ukazuju da je uništeno 11.088 kvadratnih kilometara šume od avgusta 2018. do jula 2019. godine, što je najviše u poslednjih 12 godina.

  U izveštaju se dodaje da su šumski požari takođe doprineli uništavanju Amazona, a najviše ih je u Boliviji.

  „Od 2001. godine godišnje je u proseku spaljeno 169.000 kvadratnih kilometara prašume Amazona, uključujući 26.000 kvadratnih kilometara u zaštićenim područjima ili na autohtonim teritorijama“, navodi se u izveštaju.

  Krčenje šuma takođe raste i u Boliviji i Kolumbiji, utvrdio je Raisg.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Walter36

   Elita se opustila i zapustila više od pola populacije koja nije edukovana niti industrijski organizovana. Elita je odavno trebala uceniti date zemlje najstrožim modelima i uvesti prisilnu ECO edukaciju. Koja sloboda? Daš primitivcima slobodu i isti ti unište stanište svih nas, pa će se fino za 80 godina živeti pod zemljom a zemlji će trebati XXX godina da se oporavi zbog etike koja se odavno posvadjala sa planetom našom najmilijom. Jadan AI koji procenjuje stanje amazona narednih 20 godina, verovatno plače kao Lilo iz petog elementa na kraju filma... Depopulacija je zadnje rešenje, ali ako se ne povinuju svi targetirani sredstva se neće paravnski više skrivati kroz COVID usporavajuči industriju i slično već će se progresivno postupati. Ovde je pre svega u pitanju opstanak života kakvog poznajemo tj. na površini zemlje. Živi bili pa vidjeli !!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE