Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „E-fakture povećavaju sigurnost poslovanja“

  Od 1. januara 2023. godine počinje obavezno slanje, primanje i čuvanje e-faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV. O prednostima sistema elektronskog fakturisanja razgovarali smo sa prof. dr Ljubodragom Savićem, redovnim profesorom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  prof. dr Ljubodrag Savić

  • Jedan od važnih segmenata u poslovanju za privredu u Srbiji je uvođenje e-faktura. Koliko je to korak napred i za privredu i za državu?

  Uvođenje sistema e-faktura u svakodnevnom poslovanju je korak u dobrom pravcu i za privredu i za građane Srbije. Sistem e-faktura u ovom trenutku obuhvata samo plaćanja u javnom sektoru, ali i za one kompanije iz privatnog sektora, koje posluju sa javnim sektorom. Od 1. januara 2023. godine u sistem e-faktura će biti uključen i privatni sektor srpske privrede, što će značajno olakšati, ubrzati, pojednostaviti i učiniti efikasnijim ukupno poslovanje naše privrede.

  Primena e-faktura će povećati sigurnost poslovanja u pravnom smislu, jer će biti lakše dokazivanje, eventualno spornog datuma prijema faktura, činjenicom da je ona registrovana u sistemu e-faktura.

  Istovremeno, zakonski se reguliše i pitanje osnovanosti faktura, odnosno da li one ispunjavaju sve predviđene zakonske norme, da bi bile pravno valjane. Korišćenje e-faktura u svakom trenutku omogućava informaciju o statusu faktura, odnosno njihovo praćenje i pravovremeno reagovanje, odnosno, rešavanje eventualnih problema sa njihovom realizacijom. Uvođenje sistema e-faktura će ubrzati i olakšati poslovanje privrednih subjekata, ali i značajno smanjiti troškove vezane za izdavanje i čuvanje faktura, imajući u vidu, pre svega ogromnu „papirologiju“, koja je u dosadašnjem funkcionisanju privrede, pratila ove aktivnosti.

  Posebno treba naglasiti da će korišćenje e-faktura omogućiti povraćaj PDV-a u znatno kraćem vremenskom periodu. Kako se kaže u saopštenju Ministarstva finansija ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je bilo do sada u roku od 45 dana.

  Korišćenje e-faktura će olakšati mogućnost kontrole trošenja budžetskih, ali i sredstava javnih preduzeća i drugih institucija i organizacija u državnom vlasništvu.

  e-fakture

  • Pojedine države EU uvele su e-fakture. Kakvi su rezultati u ovom trenutku?

  Nisu sjajni, jer je samo manji broj zemalja EU prešao na primenu sistema e-faktura, iako su to bili obavezni da učine do kraja 2018. godine. Novom odlukom Evropske komisije iz 2020. godine, u Digitalnoj agendi je naglašeno da e-fakturisanje treba da postane dominantan način fakturisanja širom država članica EU. Uočavajući očigledne prednosti e-fakturisanja, u 2014. godini je procenjeno da ušteda u svakodnevnom poslovanju, korišćenjem sistema e-faktura, može iznositi i do 65 milijardi evra godišnje.

  Prema do sada raspoloživim podacima sistem e-faktura, ali samo prema javnom sektoru, je uspostavljen u Portugalu 2012. godine, Austriji i Italiji 2014. godine, Danskoj i Španiji 2015. godine i Estoniji  i Francuskoj 2017. godine, dok se ostale zemlje pripremaju to da učine.

  Po primeni e-faktura, među članicama EU, prednjači Italija. Za sada ona je jedina zemlja EU koja je uvela elektronsko fakturisanje i njegovu primenu i u javnom i u privatnom sektoru.

  • Strani investitori priželjkuju da zemlje u koje ulažu budu uređene i znaju da je to sigurno poslovanje. Koje su prednosti za njih?

  Brojne i višestruke. Primena sistema e-faktura će znatno olakšati i ubrzati njihov sistem poslovanja. Značajno će se smanjti i troškovi poslovanja, kroz eliminisanje brojne i komplikovane ,,papirologije”. Korišćenjem mehanizma e-faktura, povećaće se i pravna sigurnost, kontrola troškova poslovanja, ali i mogućnost praćenja kretanja e-faktura u sistemu, što pruža priliku da se, u slučaju eventualnih problema, pravovremeno i adekvatno reaguje.

  • Da ste u poziciji jednog privrednika šta bi rekli koja je prednost uvođenja e-faktura za poslovanje?

  Olakšano, ubrzano i jeftinije poslovanje, brži povraćaj PDV-a, povećanje pravne sigurnosti, mogućnost praćenja kretanja e-fakture u sistemu, kao i pravovremeno i adekvatno reagovanje na rešavanju eventualnih problema.

  • Predajete studentima koji danas više razmišljaju digitalno nego ranije generacije. Koliko će njima biti značajno uvođenje e-faktura da kada počnu da rade, da li će to brže usvojiti od starije populacije?

  Novi načini poslovanja i uvođenje novih tehnologija i modela funkcionisanja su po prirodi stvari lakši za usvajanje kod mladih ljudi. Starije generacije imaju nekih drugih, iskustvenih prednosti. Zbog toga je za unapređenje poslovanja preduzeća i podizanje njegove efikasnosti veoma važno da vlasnici preduzeća naprave efikasan miks mladosti i iskustva.  To je najčešće dobitna kombinacija, pogotovu što mlađe generacije, osim teoretskih, sve češće raspolažu i sa vrlo praktičnim i upotrebljivim znanjima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva/ Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE