Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li ste čuli za grčki GOLI OTOK: „Ostrvo đavola“ rajske lepote (VIDEO)

  U Egejskom moru nedaleko od Androsa, Tinosa i Sirosa nalazi se ostrvo Jaros – nekadašnji tajni zatvor u Grčkoj koji je vršio funkciju koncentracionog logora u većem delu druge polovine 20. veka.

  Ozloglašeno ostrvo, poznato i kao „Ostrvo đavola“ pominjalo se i u antičkoj istoriji i mitologiji, a danas je napušteno i zabranjeno za turiste. Ipak, postoji mogućnost da se ostrvo ponovo otvori kao zaštićeno okruženje Mediteranskih foki, ali i ljubitelja ronjenja.

  Da ga oduvek bije loš glas dokaz je i da je za vreme Rimske imperije ostrvo služilo kao mesto na koje su odvođeni svi oni koji su prkosili zakonu i koji su smatrani „defektom“ društva.

  Ipak, u novijoj istoriji dobilo je još strašniju namenu. Upravo je ovde od 1948. do 1953. godine bilo zatvoreno preko 10,000 muškaraca koji su bili deo Grčkog pokreta otpora (EAM) i učestvovali u Grčkom građanskom ratu od (1945. do 1949.). Zatvor je ponovo počeo da se koristi u periodu između 1957. i 1964. godine, pa opet od 1967. do 1974. godine.

  Među poznatim grčkim zatvorenicima na ostrvu bili su Ioannis Charalambopoulos, koji je kasnije bio ministar spoljnih poslova u socijalističkoj vladi, i poznati grčki pesnik Iiannis Ritsos.

  Kada je konačno struktura počela da se urušava i propada, zatvorsko ostrvo je konačno napušteno i sve do 2000. godine koristila ga je samo Grčka mornarica.

  Danas je čak i ribolov zabranjen oko ostrva, a ostrvo možete videti samo iz vazduha ili sa obale nekog od obližnjih ostrva.

  2002. godine grčki Ministar kulture proglasio je Jaros istorijski važnim i stavio ga pod zaštitu države. Osim istorije, ostrvo je dom mnogih vrsta flore i faune, a najpoznatije je po Mediteranskim fokama koje ovde žive.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE