Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, tržište, radno vreme

  Kreće najveće svetsko testiranje ČETVORODNEVNE radne nedelje

  Oko 70 kompanija u Velikoj Britaniji učestvuje u najvećem svetskom testiranju poslovnog obrasca, koji podrazumeva četvorodnevno radno vreme narednih šest meseci.

  Eksperiment je organizovala grupa koja se bori za kraću radnu nedelju, ali bez smanjenja plata. Zaposleni će dobiti 100 odsto plate za 80 odsto radnog vremena. Cilj je da budu produktivniji.

  Akademici sa Univerziteta Oksford i Kembridž, kao i stručnjaci na Bostonskom koledžu u SAD upravljaće eksperimentom u partnerstvu sa think tank grupom Autonomy.

  U testiranju učestvuju kompanije koje se bave programiranjem softvera, firme za zapošljavanje, dobrotvorne organizacije i lokalne prodavnice ribe i pomfrita, piše BBC.

  Softverska kompanija, računar, posao programiranja

  Sem Smit, suosnivač ,,Pressure Drop Brewery“ u Totenhemu, u severnom Londonu, rekao je da se oseća da je ,,dobar trenutak“ za firmu da isproba različite radne prakse.

  „Pandemija nas je naterala da mnogo razmišljamo o poslu i načinu na koji ljudi organizuju svoje vreme. Ovo radimo da bismo poboljšali život našeg osoblja. Želimo da budemo deo progresivne promene u svetu koja će poboljšati mentalno zdravlje i blagostanje ljudi“, dodao je on.

  Izazov za Sema Smita tokom pilot projekta je prilično jednostavan. Njegov devetočlani tim mora da proizvede i upakuje istu količinu piva kao i sada, ali za četiri dana umesto za pet.

  „Mislim da se radi o tome kako koristite svoje vreme. Kada govorim o tome da budete produktivni, ne mislim na to da budete brži u zadatku koji trenutno obavljate“, objasnio je.

  Pivo, pakovanje

  Pivo (Pixabay)

  Četvorodnevno radno vreme zaslužno za fokusiranost

  Kler Doerti, koja pomaže u vođenju kancelarije za firmu, rekla je da je eksperiment ,,fantastičan“ i da je deo ,,prirodnog razvoja njihovog rada“.

  Ona u kompaniji radi više od četiri godine. Uverena je da može efikasno da obavi svoj posao za jedan dan manje.

  „Biće vam potrebno tih nekoliko minuta skrolovanja po internetu tokom dana, jer morate da budete samo toliko fokusirani da biste uradili ono što vam je potrebno u vremenu koje imate“, rekla je ona.

  U međuvremenu, Kreg Karmajkl, koji radi u prodavnici, misli da će ga dodatni dan odmora motivisati da radi više.

  „Ako znam da moram da obavim stvari za četiri dana da bih uživao u tom dodatnom danu, mislim da će to biti dobar podsticaj“, rekao je on za BBC.

  Kancelarija

  Kancelarija (Pixbay)

  U kojim zemljama se još sprovodi eksperiment?

  Eksperiment, koji uključuje oko 3.000 radnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, deo je svetske inicijative i odvija se uporedo sa sličnim, ali manjim ispitivanjima u Irskoj, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

  „Eksperiment u Velikoj Britaniji je istorijski“, rekla je Džulijet Šor, vodeći istraživač na projektu Globalne 4-dnevne nedelje i ekonomista i sociolog na Bostonskom koledžu.

  Džulijet je rekla da je problem sa petodnevnom nedeljom to što se posao jednostavno može ,,proširiti“ kako bi odgovarao raspoloživom vremenu.

  „Držati se krutog, vekovima starog sistema zasnovanog na vremenu nema smisla. Možete biti 100 odsto produktivni u 80 odsto vremena na mnogim radnim mestima. Kompanije koje to usvajaju širom sveta su to pokazale“, dodala je ona.

  Kancelarija

  Startup, kacelarija, lap top (Pixabay)

  Neke profesije nemaju mogućnost za četvorodnevno radno vreme

  Međutim, istraživač je priznao da ideja možda ne odgovara svima i svakoj profesiji. Neke od njih su zdravstvena zaštita i nastava, gde bi zaposleni mogli da budu preopterećeni i pod stresom.

  Čak i ako su radnici samo 10 odsto produktivniji, ekonomija i dalje može napredovati, tvrdi ona. Može dovesti do niže stope bolesti, manjeg broja zaposlenih koji napuštaju kompaniju i privlačenja novih radnika.

  Girling Jones, mala građevinska firma za zapošljavanje, u januaru je prešla na četvorodnevnu radnu sedmicu, ali se takođe prijavila za eskperiment. Produktivnost raste, kao i profit, primetio je šef i osnivač kompanije Simon Girling.

  „Svi naši inputi – pozivi, sastanci, intervjui su gotovi. Jednostavno svi rade više za manje vremena“, objasnio je on.

  Sastanak kompanije

  Startup sastanak (Pixabay)

  I zaposleni su srećniji

  Elen Andresen je rekla da slobodan dan koristi da se opusti.

  ,,Definitivno sam više motivisana. Jedna stvar koju sam primetila je san. Spavam mnogo bolje i mnogo je lakše ustajanje“, kazala je ona.

  Njen kolega Džoš Kokeril istakao je da više vremena provodi sa ćerkom, te da mu taj način rada pomaže da uštedi novac na vrtićima.

  „Znate da imate slobodan dan sredinom nedelje. To vam daje više podsticaja da više radite“, rekao je on.

  Nakon promene svakodnevnih rutina tokom pandemije Covida-19, kompanija je bila spremna da isproba nove radne obrasce.

  „Pre otprilike tri godine imao sam sreće da započnem četvorodnevnu radnu nedelju i to je promenilo život. Kada smo se vratili iz pandemije, uradili smo mnogo istraživanja o tome i nisam mogao da vidim nikakvu lošu stranu. Mislim da će eksperiment četvorodnevne radne nedelje dati neke zaista detaljne statistike. Nisam siguran da bi to funkcionisalo u svim industrijama ili preduzećima, ali to je zaista dobra prilika za mnoge firme da promene način rada i možda se poboljšaju“, napomenuo je Girling.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE