Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #BIZkolegijum: „Sveobuhvatno razumevanje je ključ za ispravnost tumačenja propisa i poslovanja“ (VIDEO)

  Milana Jević Gledović, potpredsednik za pravne poslove i zaštitu resursa i član Izvršnog odbora kompanije Delhaize Serbia

  • Pravo zaštite konkurencije je dosta kompleksno i, samo po sebi, apstraktno za nekog ko ne dolazi iz vaše struke. Možete li da pojasnite koji sve činioci utiču na pravo konkurencije, osim onog „najvidljivijeg”, komercijalnog? 

  Još sa početka karijere advokata specijalizovanog za pravo konkurencije, sećam se komentara i primedbi kolega, uglavnom specijalista za pravo na nepokretnostima ili krivičara, o nepredvidivosti i apstraktnosti prava konkurencije – skoro da bi zaključili da to i nije oblast prava. Suštinski, veliki broj činilaca koji utiču na ispravno tumačenje ekonomskih, pravnih i poslovnih efekata, a zatim i relevantna primena zakona o zaštiti prava konkurencije, čine ovu oblast izuzetno dinamičnom

  Treba krenuti od nivoa razvijenosti tržišta. Na primer, jedna ista praksa na razvijenom, visoko konkurentnom tržištu može se tumačiti restriktivnije u odnosu na tržišta u razvoju, gde ista praksa može pozitivno da doprinese razvoju i tržišnoj utakmici celokupnog tržišta. Zatim, treba dobro razumeti strukturu i definiciju tržišta u zavisnosti od industrije i sektora. Učesnici, otvorenost tržišta, strukture lanca snabdevanja – sve to ima suštinski uticaj na analizu dobrih ili restriktivnih praksi. A ne zaboravimo i pojedinačne prakse samih učesnika i njihovu usklađenost sa poslovanjem u skladu sa zakonom i internim procedurama.

  Posebno je zanimljiva činjenica da se tržišta pod naletom digitalizacije i novih tehnologija, kao i kanala prodaje, drastično menjaju, i to neverovatnom brzinom. Određene dinamike koje smo tumačili na jedan način i definisali postojećim zakonima sad su pod pritiskom promena.

  Naravno, ovo su samo neki od činilaca, lista je duga, a sveobuhvatno razumevanje ne samo njih samih nego i različitih efekata koje međusobno proizvode ključno je za uspešnu navigaciju kroz potencijalnu kompleksnost i, još važnije, ispravnost tumačenja propisa i poslovanja.

  • Koliko zloupotreba dominantnog položaja može uticati na druge učesnike na tržištu?

  Osetljivost je velika, pa samim tim i odgovornost učesnika, ali i regulatora.

  Bitno je naglasiti – dominantan položaj, sam po sebi, nije zabranjen, već njegova zloupotreba.

  S tim u vezi, mehanizmi kontrole moraju biti efikasni, brzi i, što je najvažnije, izuzetno precizni i sa ispravnim tumačenjima. Pravo konkurencije sa dobrim razlogom primenjuje veoma visoke sankcije za zloupotrebe i nepoštovanje zakonskih odredbi. Naime, zloupotreba dominantnog položaja može proizvesti direktne posledice na druge učesnike, ali takođe i dugoročne posledice na celokupno tržište. Ne smemo ovde zaboraviti da je poštovanje svih aspekata Zakona o zaštiti prava konkurencije od nemerljive važnosti za krajnjeg tržišnog korisnika, odnosno kupca.

  • Kako biste ocenili razliku između pregovaračke moći malih i velikih trgovinskih lanaca, u smislu položaja dobavljača i rabatne politike?

  Tržišne pozicije velikih i malih učesnika se u svakom slučaju razlikuju, bez obzira na to da li se radi o dobavljačima, trgovinskim lancima ili pružaocima usluga. S jedne strane, za manje učesnike je predviđena veća fleksibilnost, dok su veći učesnici pod stalnim nadzorom regulatora. S druge stane, ekonomske pozicije i pogodnosti i za potrošače i za učesnike na tržištu značajno su veće u saradnji sa većim učesnicima. Razumevanje ovih faktora i mehanizama kako funkcionišu jednako je bitno sa pravnog i poslovnog aspekta. U pogledu rabatnih politika izuzetno je bitna transparentnost, standardizacija, a velika pomoć prilikom uspostavljanja ovih principa jesu unutrašnje kompanijske procedure i edukacije.

  • Kakav je, po vašem mišljenju, uticaj privatnih robnih marki na konkurenciju, budući da je upravo to jedna od stvari po kojima je Delhaize prepoznatljiv?

  Privatne robne marke su u poslednjih 10 godina značajno doprinele razvoju konkurencije na tržištu, a svojim kvalitetom i cenom direktno odgovaraju interesu potrošača na našem tržištu. Podaci o ulaganjima i standardima kvaliteta robne marke Delhaize Serbia, kao i zadovoljstvo kupaca koji o tome svedoče, nešto su što nas sve u kompaniji čini izuzetno ponosnim. Takođe, inovacije koje smo implementirali poslednjih godina u asortiman privatne robne marke, sa fokusom na zdraviju ishranu i uvođenje dodatnog nutritivnog sistema obeležavanja – Nutri-Score, značajno su doprinele razvoju konkurencije, ne samo u komercijalnom aspektu. Naši proizvodi se razvijaju sa visokim standardima transparentnosti i kvaliteta, što ih u tržišnoj utakmici sa najboljim nacionalnim brendovima čini konkurentnim.

  • Smatrate li da spoljni faktori, poput politike i populizma, mogu predstavljati opasnost za pravo konkurencije?

  Zakon je tu da bude široko primenljiv, privredni subjekti su tu da svoje poslovanje baziraju na principima dobre poslovne prakse i sa punim integritetom, a regulator je tu da aktivnostima nadzora i kontrole sankcioniše one koji ga ne tumače i ne primenjuju na pravi način. Ukoliko sagledamo različite faktore koji u oblasti prava konkurencije proizvode međusobne efekte, jasno je da je važno uvek imati sveobuhvatan pregled i duboko razumevanje više različitih aspekata jednog tržišnog odnosa. Za sve učesnike tržišta, kao i regulatore, neizmerno su bitne stručnost, ekspertiza, kao i kontinuirana lokalna i globalna tržišna edukacija.

  Kompleksnost koju pravo konkurencije ponekad proizvodi ne treba sumirati ili, rekla bih, naivno pojednostaviti. Uostalom, najveća draž bavljenja ovom oblasti prava nalazi se u tom specifičnom spoju pravnog okvira sa potpunim razumevanjem poslovnih i ekonomskih aspekata poslovanja.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE