Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #BIZkolegijum: „Što smo konkurentniji, spremniji smo da tržište menjamo na bolje“ (VIDEO)

  Dejan Tadić, Institutional Affairs Manager, A1

  • Praksa je pokazala da idealna konkurencija nije moguća u stvarnom svetu, a šta je, po vama, efikasna konkurencija? Postoji li ona na domaćem tržištu? U kojoj privrednoj grani ju je najlakše dostići?

  Koliki je značaj fer konkurencije na jednom tržištu najbolje govori definicija Evropske komisije koja kaže da konkurencija omogućava efikasnu upotrebu ograničenih društvenih resursa, tehnološki razvoj i inovacije, niže cene, veći kvalitet, raznovrsnost proizvoda i, generalno, veću produktivnost privrede kao celine.

  Direktna posledica zdravog konkurentskog tržišta su jeftiniji roba i usluge uz veći kvalitet za krajnje potrošače.

  Sigurno je da današnji potrošač ima mnogo više izbora nego ranije, posebno u industrijama kakva je, na primer, FMCG. Takođe razvoj novih tehnologija i e-komerc doprineli su brisanju granica između država, što u određenoj meri utiče na veću konkurentnost pojedinih industrija na lokalnom tržištu.

  • Na koji način se vaša kompanija štiti od rizika vezanih za zaštitu konkurencija?

  Pre svega  dobrim poznavanjem postojeće zakonske regulative, poštovanjem i primenom zakona i svih pravnih odredbi koje propisuju država i nadležni organi. Konkretno u A1 Srbija postoje timovi koji vode računa o striktnoj primeni zakona. Jako vodimo računa o edukaciji zaposlenih koji se bave ovom oblašću kroz treninge koji obrađuju relevantne teme za industriju u kojoj poslujemo.

  • Kako biste ocenili efikasnost nadležnih državnih organa za zaštitu konkurencije? Postoje li neki primeri dobre prakse iz drugih zemalja regiona, koji bi se mogli primeniti i kod nas?

  Uloga nadležnih organa pre svega se ogleda u tome da stvori podjednake uslove za sve učesnike na tržištu i da prati ponašanje istih. Evidentno je da postoji veće razumevanje nadležnih institucija o značaju zaštite konkurencije, dok s druge strane postoji prostor za unapređenje, pre svega zakonodavnih okvira, koji treba da budu definisani u okviru novog zakona o zaštiti konkurencije. Jako dobre prakse zaštite tržišta i prava potrošača sprovodi Telo za zaštitu konkurencije, što smo imali priliku da vidimo na primeru kompanije „Alfabet“, vlasnika „Gugla“, koju je antimonopolska komisija EU kaznila sa rekordnih 2,42 milijardi evra zbog kršenja sporazuma o zaštiti podataka o potrošačima.

  • Uzimajući u obzir da već uveliko živimo „četvrtu industrijsku revoluciju“, da li će po vašem mišljenju u budućnosti tehnologija imati uticaj na pravo konkurencije?

  Tehnologija već ima uticaj na sve sfere života, pa tako i pravo konkurencije i konkurenciju uopšte. Brzi razvoj digitalnih tehnologija nastaviće se i verovatno još više ubrzati promene u domaćoj ekonomiji u narednom periodu. One pružaju više mogućnosti za distribuciju proizvodnje i omogućavaju uvođenje novih elemenata usluge.

  Podaci su novi izvor „moći“ na tržištu ali ujedno i oblast za koju su potrebne posebne regulative.   

  Dodatno, verujem da će dalji razvoj i primena digitalnih alata nadležnim institucijama omogućiti još bolji pregled, analizu i primenu u oblasti zaštite konkurencije.

  • Konkurencija, na neki način, predstavlja moć u rukama potrošača. Da li konkurencija može da ohrabri kompanije da efikasnije posluju?

  Zdrava konkurencija je u interesu korisnika, jer najbrže provocira rast, razvoj i transformaciju postojećih poslovnih modela. Verujem da promene i ulazak novih igrača na tržište pozitivno utiču na sve kompanije u oblasti jer je motivacija da se bude bolji, agilniji i inovativniji veća. Što smo konkurentniji, spremniji smo da tržište menjamo nabolje. Sa tom idejom smo se i pojavili na tržištu Srbije pre 14 godina. Bili smo u tom trenutku najmlađi operator, počeli kao startap, ali smo uneli puno novina u postojeću ponudu operatora. Prvi smo uveli telefone za dinar, ukinuli troškove uspostave poziva i troškove poziva ka korisničkom servisu i napravili možda i najveću revoluciju na tržištu telekomunikacija do sada, kada smo lansirali prve neograničene tarife.

  Veliku ulogu imaju i sami potrošači, što su edukovaniji imaju više prostora da izvrše uticaj na tržište i posledično na konkurenciju. Transparentna komunikacija i fer odnos danas imaju mnogo veću ulogu nego ranije.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: A1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE