Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba Milene Pavlović Barili u Trstu

    U reprezentativnoj palati Umberto Veruda u Trstu, 30. maja biće predstavljen multimedijalni projekat “Milena Pavlović Barili – spajajući vale sa zvezdama”.
     
    Reč je o postavci koja sadrži 48 slika, dizajn naslovnih strana američkih modnih časopisa s Mileninim potpisom i lične predmete. Osim ove postavke, u Trstu će biti prikazana i revija modela urađenih prema Mileninim kreacijama. Izložbena postavka Mileninih dela u Trst se seli iz Muzeja grada Rijeke gde su hrvatski posetioci mogli da je pogledaju tokom tronedeljnog trajanja.
     
    Milena Pavlović Barili (1909-1945), jedini predstavnik srpskog nadrealizma između dva svetska rata, rođena je u Požarevcu, od majke Danice Pavlović i oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora, pesnika i putopisca. Posle Londona, Pariza i Rima, u kojima je živela do početka Drugog svetskog rata, Milena je poslednjih šest godina provela u Njujorku, gde je i umrla, 6. marta 1945. godine. Četiri godine kasnije, njena urna preneta je na rimsko groblje, na kome su kasnije sahranjeni i njeni roditelji. U spomen na čuvenu sugrađanku, Požarevljani su u kući porodice Pavlović osnovali galeriju koja nosi njeno ime, sa oko 900 radova iz različitih perioda stvaralaštva.
     
    Za osiguranje izložbe i štampanje kataloga i plakata, grad Trst izdvojio je 4.000 evra, dok ostale troškove pokriva Srpska pravoslavna crkvena opština, kao suorganizator ovog kulturnog događaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE