Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji 5.000 obolelih od Kronove bolesti

    Članovi Udruženja obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (UKUKS) od 17. do 19. maja obeležavaju Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, bolesti od koje u Srbiji pati najmanje 5.000 osoba, uglavnom mladih između 20 i 40 godina.

    Akcija je počela na Trgu Republike potpisivanjem peticije za bolje uslove lečenja i pojačanu edukaciju javnosti o ovim bolestima koje zahvataju mahom mlađu populaciju.
     
    Na štandu ispred restorana „Ruski car“, članovi UKUKS-a i lekari svim zainteresovanim građanima pružali su informacije o tim bolestima, delili su letke i brošure, kao i savete o rizicima i pravovremenom prepoznavanju simptoma, što je od ključne važnosti u lečenju.
     
    Prema rečima dr Zorana Milenkovića, gastroenterologa Vojno medicinske akademije, problemi sa kojima se u Srbiji suočavaju osobe koje žive s Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom su bolji pristup lečenju, dostupnost novijih vrsta terapije, kao i neprepoznavanje simptoma bolesti, zbog čega postavljanje dijagnoze nekada traje i do pet godina.
     
    Dr Milenković je ukazao da te bolesti značajno utiču na kvalitet života obolelih jer, pored hroničnih zdravstvenih tegoba, oni imaju probleme u privatnom životu, društvenim i profesionalnim odnosima.
     
    Milenković je kazao da u Srbiji ne postoji evidencija o ukupnom broju obolelih od zapaljenskih bolesti creva, ali na osnovu pilot epidemiološke studije koja je rađena u Srbiji prethodne dve godine formirali smo ideju o pravljenju Nacionalnog registra koji bi pomogao da se ima uvid u realan broj obolelih i sve podatke o obolelima čime bi se olakšalo i lekarima da primene odgovarajuću terapiju.
     
    „Pretpostavka je da u Srbiji ima najmanje 5.000 obolelih od crevnih zapaljenskih bolesti, ali taj broj iz dana u dan raste“, kazao je Milenković i dodao da se uglavnom radi o mladim ljudima starim između 20 i 40 godina.
     
    „S obzirom na prirodu bolesti, njihov život je veoma otežan i oni su primorani da često izostaju sa časova, predavanja, radnog mesta… ne mogu da uspostave odgovarajuće socijalne kontakte, ne osnivaju bračne zajednice, ne nailaze na razumevanje okoline i zato je ambicija lekara poboljšanje kvaliteta života tih pacijenata“, rekao je Milenković.
     
    Pacijent Ljiljan Ðaković, koji od Kronove bolesti boluje 35 godina, rekao je da je to bolest sa kojom treba naučiti da se živi i zato treba mnogo znati o toj bolesti.
     
    On je dodao da je godine proveo u bolnicama i da je nažalost, i pored razumevanja u školi i na radnom mestu zbog čestih izostajanja, mlad postao radno nesposoban.
     
    Ðaković je rekao da se nedovoljno zna o Kronovoj bolesti i smatra da je neophodno što više javnost informisati o toj autoimunoj i neizlečivoj bolesti.
     
    Svetski dan obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa – 19. maj, je prilika da se skrene pažnja javnosti na simptome ovih teških bolesti, kao i na glavne faktore rizika koji mogu da doprinesu nastanku i razvoju oboljenja koja se moraju blagovremeno lečiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE