Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sećanje na Saramandića u NP-u

    Narodno pozorište u Beogradu organizovalo je 2. aprila omaž program u znak sećanja na operskog pevača Živana Saramandića koji je preminuo 30. januara 2012. godine.
     
    Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da je Saramandić ostavio značajno delo koje „pripada istoriji muzičke umetnosti ne samo ovog naroda, već čitavog sveta“. 

    „Saramandić je imao nepresušan umetnički dar prepoznatljiv svuda u svetu gde je nastupao, ali je čitav život ostao veran Narodnom pozorištu“, rekao je Đurović. 

    On je rekao da je Saramandić bio svestan svoje veličine, ali da joj nije robovao, već je bio „svetli primer“ mladima kojima je nesebično u svemu pomagao. 

    Muzički kritičar Branka Radović pročitala je svoj tekst objavljen u listu „Politika“ povodom smrti Živana Saramandića, u kome je podsetila na njegove najznačajnije uloge. Ona je kazala da je Saramandić ostao prepoznatljiv posebno po ruskom repertoaru, interpretaciji crnačke duhovne muzike, kao i ulogama u brojnim operama od kojih se izdvajaju dela ruskih kompozitora. 

    Organizatori programa posvećenog Živanu Saramandiću prikazali su snimke njegovih nastupa u različitim operskim ulogama i na gala koncertima. 

    Saramandić je preminuo u 73. godini. U karijeri dugoj više od četiri decenije nastupao je na najlepšim i najznačajnijim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi hola. Na otvaranju sezone 21. septembra 1966. Saramandić je debitovao u ulozi Kralja Egipta u Verdijevoj „Aidi“, a 1968. bio je primljen u stalni angažman Narodnog pozorišta. 

    Saramandić je gostovao u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Parizu, Dablinu. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE