Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U RS dnevno šest abortusa

    U Republici Srpskoj u 2010. godini zabeleženo je 2.325 namernih prekida trudnoće, što pokazuje da u proseku dnevno beleži čak šest ovih slučajeva, pokazuju dostupni podaci Instituta za javno zdravstvo RS.
     
    Prema njihovim rečima, starosna struktura žena koje su se odlučile na namerni prekid trudnoće pokazuje da je najveći broj njih, ukupno 1.154 ili polovina, imalo između 29 i 38 godina starosti. Međutim, mnogi smatraju da u ovom slučaju postoji i „tamna brojka“ namernih prekida trudnoće koji nisu evidentirani, tako da je ukupan broj zasigurno mnogo veći. O svemu tome bilo je reči i na predavanju u bijeljinskoj Biblioteci „Filip Višnjić“ o temi „Pravne i etičke odlike abortusa“, koje je organizovala Svetosavska omladinska zajednica.
     
    Dimitrije Ćeranić, viši asistent na Pravnom fakultetu u Bijeljini, koji je bio uvidničar na tom predavanju, kazao je da u RS postoje zakonski propisi koji mogu da utiču na smanjenje broja abortusa, ali da zakon ne može da utiče na svest pojedinca.
     
    „Osnovni problem nije u zakonskim normama nego u etičkim, društvenim normama i u sistemu vrednosti našeg društva. Pre svega, treba raditi na podizanju društvene svesti, jer bez tog osećaja odgovornosti teško da će se zakonskim uslovima nešto postići“, rekao je Ćeranić i dodao da je broj namernih prekida trudnoće čak i dvostruko veći zbog toga što mnogi to rade u privatnim klinikama ili čak i u drugim državama.
     
    U Institutu za javno zdravstvo RS su nam kazali da još ne raspolažu zvaničnim podacima o broju abortusa obavljenim u prošloj godini.
     
    Sociolog Biljana Milošević smatra da uzimajući ovo u obzir imamo jedan totalni apsurd, a to je da smo zemlja koja se bori protiv bele kuge, a sa druge strane nenormalno veliki broj abortusa prema ukupnom broju stanovnika. Govoreći o tome šta žene može naterati na takav potez, rekla je da ima više zastupljenih faktora.
     
    „Abortus obično rade žene kod kojih se ta trudnoća desila neplanski, nebitno da li su u braku ili vanbračnoj zajednici ili momentu, jer im se dete u tom nekom momentu ne uklapa iz finansijskih razloga ili nisu planirali proširenje porodice“, rekla je Miloševićeva i dodala da su kod vanbračnih zajednica u pitanju neplanirane trudnoće i nerazmišljanja prilikom seksualnog odnosa.
     
    Ona je navela da to uvek treba razdvojiti od momenata silovanja, posle kojih se takođe može desiti trudnoća, pa abortus može biti i zbog toga.
     
    „Neke žene ne planiraju da se ostvare u ulozi majke zbog karijera koje planiraju, pa im se ne uklapa u te ciljeve“, kazala je ona i dodala da je najmanje izražena situacija gde oba partnera u braku ili vanbračnoj zajednici ne žele da imaju potomstvo.
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE