Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao, CV

    „Previše posla smanjuje kvalitet rada“: Kako da kažete „NE“ šefu ili kolegi?

    Većini ljudi je teško da kažu „ne“ jer se osećaju krivim što nisu pomogli i što nisu timski igrač. Međutim, reći „da“ na sve i biti preopterećen nije zdravo, niti će biti dobro odrađen posao. Bitno je da naučite kako da kažete „ne“ i poboljšate vaš ukupni kvalitet rada i mentalno zdravlje, jer će vas to učiniti pravim timskim igračem.

    Zašto je važno znati kako lepo reći „ne“?

    Prema novinarki Rebeki Najt, reći „ne“ nije nešto što dolazi prirodno jer se osećate loše što ste razočarali svoje kolege i odbili svog šefa. Međutim, nikada ne treba da se osećate loše što kažete „ne“ kada ste preopterećeni.

    Kada budete naučili kako da lepo kažete „ne“, pokazaćete vašim kolegama i šefu da to ne govorite zato što ne želite da im pomognete, već zato što ste preopterećeni i ne možete da preuzmete više odgovornosti u ovom trenutku. Niste im od pomoći ako ste „izgoreli“.

    Posao, reći "ne"

    Posao, reći „ne“ (Unsplash)

    Karen Dilon, koautorka knjige „How Will You Measure Your Life“, naglašava da je „način na koji kažete „ne“ veoma važan“.

    Procenite zahtev

    Prvo procenite zahtev. Pre nego što prebrzo zaključite da morate da kažete „ne“, zatražite više informacija. Dilon predlaže da se raspitate o rokovima, mogućnostima i šta bi tačno bio vaš posao. Zatim, na osnovu ovog dodatnog konteksta, možete da odlučite da li možete da preuzmete ovaj zadatak.

    Procenjujući priliku, pokazujete osobi koja vas moli da želite da pomognete, umesto da samo kažete „ne“ na početku. Ovo je takođe važno da uradite jer može na kraju biti nešto što će vam koristiti.

    „Razmislite o tome šta je na vašem tanjiru, da li prioriteti mogu da se izmene ili da li bi kolega mogao da vam pomogne na vašim drugim projektima. Ne reci „ne“ dok ne budeš siguran da treba“, kaže Karen Dilon, piše u blogu na Fellow.app.

    Reći "ne" na poslu

    Reći „ne“ na poslu (Unsplash)

    Znajte svoje prioritete (i komunicirajte ih)

    Praćenje prioriteta će vam pomoći da utvrdite da li možete da preuzmete dodatne zadatke. Ako vidite da imate više prioriteta i da će vas uzimanje više od toga učiniti preopterećenim, recite „ne“.

    Vaši saradnici i menadžer će želeti da imate jasnu predstavu o tome koje aktivnosti će doneti najveći povraćaj ulaganja, stoga je važno da im saopštite svoje prioritete kako bi znali zašto kažete „ne“. Tako ćete osigurati da saradnici i šef ne pretpostave samo da ste lenji ili da ne želite da im pomognete.

    Reći "ne" na poslu

    Reći „ne“ na poslu (Unsplash)

    Budite direktni i autentični

    Prema Karen Dilon, davanje željenih razloga zašto niste u mogućnosti da pomognete svojim kolegama može da izgleda neiskreno i neubedljivo. Ako vas neko zamoli za pomoć, a imate previše na svom tanjiru, budite iskreni i recite im zašto kažete „ne“.

    Iznesite alternativu ili rešenje

    Reći „ne“ ne znači uvek da kažete „ne“ celom zadatku. Možete reći „ne“ da to uradite danas, ili ove nedelje, ili da ne uradite sve, ali budete voljni da uradite deo toga. Stoga, iznošenje alternativa može pomoći i vama i osobi koja traži pomoć.

    Stručnjak za komunikacije Ašira Prosak kaže da je ključno biti fleksibilan. Umesto da potpuno isključite osobu, predložite da joj pomognete kasnije kada budete mogli da odvojite vreme za kvalitetniji rad.

    Reći "ne" na poslu

    Reći „ne“ na poslu (Unsplash)

    Izgradite poverenje sa svojim šefom i kolegama

    Reći „da“ svemu će naterati vaše šefove i kolege da veruju da mogu da računaju na vas da ćete im uvek pomoći.

    Umesto da vaši saradnici veruju da ćete im uvek pomoći, neka misle da ćete isključivo da im nudite svoj najkvalitetniji rad. Ovakav način razmišljanja će učiniti da šef i kolege više cene vaš rad. Ako imate previše na tanjiru, vaš kvalitet rada će padati. Verovatno će biti traljaviji i ubijati produktivnost. Zato je ponekad reći „ne“ bolji izbor i na kraju će svima da koristi.

    Poštovanje i poverenje, posao

    Poštovanje i poverenje, posao (Unsplash)

    Vežbajte pre razgovora

    Reći „da“ i preuzeti previše će samo da našteti vašem mentalnom zdravlju i uticaće na kvalitet rada. Štaviše, ako stalno radite do kasno ili nosite posao kući sa sobom, onda više nemate zdravu ravnotežu između posla i privatnog života. Ovo takođe može uzrokovati da se ljutite na svoj posao i da stvorite negativno radno okruženje.

    Vežbanje izgovaranja reči „ne“ će osigurati da kada se od vas traži da uradite nešto, a nemate vremena, znate kako da to kažete učtivo i efikasno da biste izbegli ta osećanja.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE