Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Frilenseru stiglo rešenje PU: Zaračunali mu poreze za 4 godine s kamatama

    Fejsbuk grupa Inicijativa radnika na internetu objavila je celokupno rešenje Poreske uprave kojem je frilenseru retroaktivno obračunat porez. Reč je o poreskom zaduženju za protekle četiri godine.

    On je uložio žalbu tražeći da mu bar priznaju da je pravio autorska dela, s obzirom na to da radi na kreiranju mobilnih igara, ali mu ni to nisu priznali, tako da će mu poreska osnovica biti mnogo veća. Odnosno, umesto na 66 odsto, sve poreze i doprinose će plaćati na 80 odsto zarade.

    Prema računici koja se nalazi u njegovom rešenju, potrebno je da plati 20 odsto poreza, 25,5 za PIO i 10,3 procenta za zdravstveno, što su sve propisane dažbine za uplate iz inostranstva, koje se računaju kao prihod.

    „Na sve to idu nenormalne kamate. U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje”, kaže frilenser za Startit.

    On još uvek nije uputio zahtev za da reprogramira dug, jer mu je rešenje stiglo juče, ali za sada kao izlaz vidi to da ga to otplaćuje na rate. Međutim, plaši se da ako reprogram bude samo dve godine, to bi značilo da će on svakog meseca morati da plaća oko 3.000 evra, kako bi namirio sve zaostale dugove sa kamatom.

    Ono što treba naglasiti jeste da je proces protiv ovog frilensera pokrenut još u junu, pre objave saopštenja Poreske uprave u kojem se frilenseri pozivaju da podnesu prijave za porez na prihode iz inostranstva.

    Podsetimo, sredinom meseca Poreska uprava Srbije saopštila je da je utvrdila da fizička lica, kao poreski obveznici, koji u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, kao i jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

    PU je pozvala sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

    Poreska buna: Za „Ne uništavajte frilensere“ skoro 20.000 potpisa

    Poreska identifikovala SVE FRILENSERE, ko ne plati POREZ zatvor i do 10 godina

    BIZLife vodič za frilensere: Odgovori na 6 KLJUČNIH PITANJA o pozivu PU da se prijavi prihod

    Milan Pogačar iz Inicijative radnika na internetu navodi da je ovo rešenje Poreske uprave deo njenog redovnog delovanja i da nema razloga da veruje da je u pitanju „novi talas“ poreskih rešenja i ispitivanja. Ovo su procesi koji su počeli od juna, navodi.
    Pogačar je naveo i činjenice na osnovu kojih su izdata Rešenja o plaćanju poreza i doprinosa:
    • Od dana prispeća rešenja, dobija se rok od 15 dana za podnošenje svih obrazaca unazad i uplatu poreza i doprinosa koji se duguju.
    • Period koji su kontrolisali je od 1. 1. 2017. do trenutka slanja poziva na javljanje nadležnoj filijali (jun odnosno jul 2020).
    • Žalba na rešenje NE odlaže izvršenje. Sve se mora se platiti u roku od 15 dana.
    • Proces počinje sa pismenim pozivom Poreske uprave na razgovor u mestu boravka. Daje se izjava. Pomenuti kolega je izjavio da radi onlajn, preko platforme Elance, koja mu direktno na devizni račun plaća usluge programiranja. Nije krio račune, Poreska uprava je znala za SVE transakcije, čak i za račun preko koga se desila samo jedna transakcija.
    • Na osnovu izjave, Poreska uprava sačinjava zapisnik, na koji se potom kolega žalio preko advokata. U žalbi je pokušao da svoje usluge deklariše prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima koji predviđa 43% normiranih troškova namesto 20%. Time bi mu osnovica pa samim tim i celokupni dug bili umanjeni, ali je žalba odbijena.
    • Obračun se radi po svakom prilivu, kojih je naš kolega imao ukupno 41. Porez je obračunat od januara 2017. pa sve do dana poziva (u ovom slučaju, jun 2020). Po svakom prilivu obračunat je porez od 20%, zatim doprinosi od 26%, zdravstveno osiguranje oko 10% i zatezna kamata koja dostiže i 40% za 2017.
    • Od ukupnog priliva se oduzima samo 20% normiranih troškova i dobija se poreska osnovica. Drugih umanjenja ili olakšica nema.
    • U ovom konkretnom slučaju ne smemo iznositi tačne iznose. Ali evo jednog primera koji smo sastavili na osnovu računice iz njegovog slučaja: za 2000 EUR prosečnih mesečnih prihoda tokom tri i po godine celi “danak” bi izašao oko 40.000 EUR.
    • Kolega je trenutno u postupku pisanja žalbe na rešenje Poreske uprave.

    Izvor: BIZLife/Startit

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE