Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas stiže od komšija

    Evropska unija sprema vanredni plan kako bi njene članice bile spremnije za bilo kakvu vrstu prekida u snabdijevanju energentima, izjavio je evropski komesar za energetiku i klimu, Miguel Arias Kanete.

    "Napravićemo velike izmjene u procesu regulisanja bezbjednosti snabdijevanja. To će biti urađeno na temeljima rezultata stres testova koje smo sproveli prošle godine", izjavio je Arijas Kanjete na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka evropskih ministara energetike u Rigi, prenosi Reuters.

    Evropska komisija planira da za zemlje članice EU uvede obaveznu solidarnost u isporukama gasa susednim državama tokom krize, u sklopu nastojanja da poveća energetsku bezbednost zemalja koje su zavisne od energenata iz Rusije, piše britanski list Fajnenšel tajms.

    Prema novim predlozima Komisije, koji bi zvanično trebalo da budu predstavljeni ove nedelje, Evropa bi bila podeljena u devet zona, a države koje im pripadaju bile bi u obavezi da zajedno rade na planovima izgradnje infrastrukture koja će omogućiti jednostavniji međusobni protok gasa.

    Komisija, takođe, želi da, pre nego što jedna članica potpiše ugovor o isporukama gasa, dobije na uvid ugovor i da ako bude potrebe, uloži veto.

    -Bezbednost snabdevanja gasom u EU ne može se postići samo na nivou zemalja članica, već na nivou čitave Unije, navodi se u nacrtu energetskog plana Komisije.

    Britanski list je iz predloga Komisije izdvojio četiri zone, pa bi tako u najranjivijem istočnom delu Evrope, Nemačka oformila grupu sa Poljskom, Češkom i Slovačkom. U drugoj grupi bi bile Mađarska, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.

    Treću, balkansku grupu bi činile Bugarska, Grčka i Rumunija, a četvrtu Finska i baltičke zemlje.

    U svakoj od zona, države bi bile dužne da zajedno razrađuju plan izgradnje neophodne infrastrukture za osiguranje zaliha i međusobni transport gasa. Razradu antikriznih planova kontrolisala bi Evropska komisija.

    Prema predlogu Komisije, osiguranje isporuka domaćinstvima, sistemu grejanja i institucijama kao što su bolnice, imalo bi prednost. Ako bilo koju od zemalja zadese problemi u snabdevanju gasom, a njene komšije takvih problema nemaju, oni će biti u obavezi da zemlji u poteškoćama ustupe deo gasa iz svojih rezervi ili izvora.

    Rusija je prošle godina ukinula isporuke gasa Ukrajini, koja je glavna tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa do Evropske unije, zbog cjenovnog spora.
    Evropa ostavlja otvorenu mogućnost za uvoz gasa iz Irana, jer joj je potrebna diverzifikacija izvora energije.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE