Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Litar goriva i dalje klizi na niže

    Cena nafte na svetskom tržištu i dalje je niska, u odnosu na juni 2014. godine i više od tri puta, pošto je sada cena barela “brenta” oko 33,50 dolara, a pre godinu i po dana za istu količinu trebalo je i više od 110 dolara.

    Niske cene nafte značajno su uticale na poslovanje mnogih naftnih kompanija, koje su suočene s velikim gubicima i zbog toga režu sopstvene budžete i drastično smanjuju broj radnika.

    Kada će se i da li će se cena nafte oporaviti veoma je teško prognizirati, jer to zavisi od mnogo faktora, među kojima su veoma značajni ponuda i tražnja. Tako je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde nedavno rekla da će se cena nafte duže nego što se očekivalo zadržati na niskom nivou, na šta, osim značajnog pada cene, ukazuje i odnos ponude i tražnje. Iz Međunarodne agencije za energetiku ukazuju da bi cena nafte mogla da počne da se oporavlja naredne godine, ali da će čak i tada oporavak biti spor zbog prekomerne ponude na tržištu. I pored toga što je ponuda veća od tražnje, države proizvođači nafte za sada nisu spremne da smanje proizvodnju.

    I dok su naftne kompanije suočene s problemima u poslovanju, potrošači za punjenje rezervoara sada plaćaju manje nego ranije i to u svim zemljama, pa naravno i u Srbiji. Naime, stanje na globalnom tržištu nafte odražava se na cene goriva na svim lokalnim tržištima. Cene goriva u našoj zemlji nastavljaju da idu na niže, pa je sada litar bezolovnog benzina oko 123 dinara, a dizel goriva oko 125 dinara, a cene su za nekoliko dinara niže nego krajem prošlog meseca.

    Tako za litar bezolovnog benzina u Srbiji, prarčunato u evre, treba oko jednog evra, a slično kao i domaći potrošači ovo gorivo plaćaju i oni u Crnoj Gori, Češkoj, , Litvaniji, Hrvatskoj, Letoniji, Mađarskoj… Manje od jednog evra bezolovni benzin plaćaju vozači u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Estoniji, Makedoniji, Poljskoj, dok su cene ovog goriva više u Albaniji, Danskoj, Belgiji, Finskoj…

    Kad je cena dizel goriva u pitanju, u Srbiji za litar treba izdvojiti nešto više od evra -1,02 evra, i skuplji je nego u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji… Za svega nekoliko evro centi više nego u Srbiji dizel gorivo košta u Rumuniji i Francuskoj, a skuplje ga je točiti i u Italiji, Grčkoj, Holandiji, Albaniji, Švedskoj…

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE