Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I ZBOG TOGA SE PUCA: Trgovina oružjem u zamahu, a oni prednjače

    Svetska trgovina oružjem je u velikom zamahu od 2001. godine, a Sjedinjene Američke Države potiskuju Evropu i sada drže trećinu globalnog "vatrenog" tržišta, dok Rusi imaju tek petinu.

    Američki proizvođači oružja ojačali su poslednjih godina svoju svetsku dominaciju na tržištu naoružanja i nalaze se ispred Rusije i Kine, dok Evropa gubi zamah, navodi Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stokholma (Sipri).

    Podaci ovog insituta, koji se odnose na petogodišnji period (2011-2015) da bi mogle da se vide glavne tendencije, pokazuju da obim svetske trgovine oružjem stalno raste od 2001, posle pada od oko dvadeset godina.

    U oblasti isporuka SAD su daleko ispred drugih, naveo je Sipri u saopštenju. Njihov udeo u tržištu naoružanja porastao je na 33 odsto, u odnosu na 29 odsto u periodu 2006-2010.

    Iza SAD takođe je napredovala Rusija, sa 5 odsto svetskog izvoza, iako je taj trend bio dosta lošiji 2014. i 2015. godine kada je Zapad uveo ekonomske sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize.

    Rusi izvoze više od Amerikanca u Indiju, koja je najveći svetski uvoznik. Kina koja je 2010-2014 postala treći svetski izvoznik oružja i prešla Nemačku i Francusku, ojačala je taj položaj sa oružanom industrijom koja je sve priznatija i koja pre svega snabdeva azijske zemlje (Pakistan, Bangladeš, Burmu/Mjanmar).

    Evropski proizvođači oružja gube udeo u svetskom tržištu. U poslednjih pet godina izvoz Francuske (5,6 odsto tržišta) pao je za deset odsto, a izvoz Nemačke (4,7 odsto) pao je za pedeset odsto. Te industrije snose posledice pada porudžbina od njihovih evropskih partnera (-41 odsto), koji su uveli budžetsku štednju.

    Sa strane uvoznika, Indija ostaje broj jedan (14 odsto) i kupuje duplo više stranog oružja od drugog uvoznika na listi Saudijske Arabije, i tri puta više od Kine.

    Srbija izvozi oružje u oko 60 zemalja, a 2015. godine trebalo je da ostvari izvoz od 750 miliona dolara, kako je najavio krajem godine tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić prilikom posete fabrici Zastava oružje.

    Američki oružari imaju i najraznolikiju klijentelu. "SAD su prodale ili dale veliko oružje za 96 zemalja u poslednjih pet godina, i američka industrija naoružanja priprema velike narudžbine za izvoz, od kojih ima ukupno 611 borbenih aviona F-35 za devet zemalja", rekla je direktorka programa naoružanja i vojnih izdataka Instituta Od Fleran.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE