Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ni povećanje minimalca, ni smanjenje mobinga

    Socijalno-ekonomski savet nije razmotrio inicijativu sindikata da se minimalna zarada poveća za 15 odsto, niti se došlo do konkretnog rešenja za hiljade slučajeva mobinga u pojedinim firmama, poput Yure, koja je najdrastičniji primer kršenja radničkih prava.

    Savet nije razmotrio inicijativu da se minimalna cena rada u Srbiji poveća na 140 dinara po radnom času, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. On je na konferenciji za novinare nakon sednice SES kazao da je dogovoreno da se ta inicijativa sindikata razmatra na prvoj sednici saveta sledećeg meseca.

    Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su prošle sedmice inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 dinar na 140 dinara po radnom času.

    Atanacković je kazao da se na sednici SES razgovaralo o deset tačaka dnevnog reda, među kojima su i izveštaji eksperata koji rade na projektu unapređenja socijalnog dijaloga, o analizi Zakona o radu i propisa o socijalnom partnerstvu i kolektivnom pregovaranju, kao i o uočenom sprečavanju sindikalnih organizovanja u nekim firmama.

    U pojedinim firmama u Srbiji uočeno je sprečavanje radnika da se sindikalno organizuju kao i hiljade slučajeva mobinga, a najdrastičniji primer je kompanija Yura, upozorili su predstavnici sindikata, dok je ministar rada Aleksandar Vulin na to rekao da je problem u tome što je to teško dokazivo.

    >>>>ŠTRAJK U YURI: Drugoj smeni se ne radi na Badnje veče?

    Na hiljade je slučajeva mobinga nad radnicima, krše se njihova prava, a ljude koji se sindikalno organizuju izbacuju iz firmi, dobijaju otkaze pre nego što registruju sindikat, rekao je predsednik SSSS Ljubisav Orbović i naveo primer korejske fabrike kablova za autoindustriju u Rači kod Kragujevca.

    Vrši se strašan pritisak na zaposlene, koji nemaju pravo na bolovanje, onaj ko ode na bolovanje, automatski dobija otkaz, jer njima ne treba bolestan radnik, rekao je on i upozorio da ljudi često na radnom mestu padaju u nesvest.

    Reč je o firmi u koju je ova država uložila desetine miliona evra za otvaranje novih radnih mesta, naglasio je Orbović, napominjući da je slično i u Benettonu.

    "Ples mobinga u vrzinom kolu"

    Vulin je rekao da je Ministarstvo rada razgovaralo sa rukovodstvom Yure i slalo inspekcije, ali da je za to potrebna "zajednička aktivnost". Jako je teško dokazati zašto je neko dobio otkaz, ukoliko to ne prijavi. Imamo veoma česte slučajeve prekovremenog a neplaćenog rada i jedini dokaz je izjava radnika, ali koji je ne daje u strahu da će ostati bez posla, naveo je on.

    "Tu ulazimo u poziciju vrzinog kola gde uvek fali još jedan dokaz, reč, koja neće da stigne jer se radnik plaši da je da, zato što je tržište rada takvo, da je ponuda daleko veća od potražnje", zaključio je ministar rada.

    Vulin je najavio da će odmah posle izbora u skupštinsku proceduru ući zakoni o štrajku, vaučerima za sezonski rad, o privremenom zapošljavanju i Agenciji za mitrno rešavanje radnih sporova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE