Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ne umete da primite kompliment: Vi ste previše samokritični!

    Loše sam uradio taj posao, zašto se uopšte bavim time,“, „Ovo mi ne stoji dobro,“, „To je zbog mene ispalo tako loše,“ – ako su vam ove rečenice stalno na pameti, ili se stalno preispitujete, na dobrom ste putu da izgubite samopoštovanje i da narušite svoje zdravlje. Postoje i signali samo-kritičnosti koji nisu tako očigledni, i treba ih otkriti.

    To što analizirate sebe je zdrava navika da „nadgledate“ svoje ponašanje i da učite kako da prevaziđete slabosti i loše navike, ali se često pretvori u manje samovrednovanje.
    Suviše samo-kritičnosti povezano je sa manjkom samopoštovanja i perfekcionizmom. Evo 10 pokazatelja da ste suviše oštri prema sebi.

    1. Krivite sebe za svaku negativnu situaciju
    Ignorišete spoljašnje faktore, i odbijate da vidite širu sliku? Neki ljudi imaju ove tendencije do ekstrema. Na primer, krive sebe za planiranje događaja na dan kada je pala kiša.

    2. Krivite sebe kao osobu za neke specifične greške koje pravite
    Umesto da kažete – Ovo je bio pogrešan način da uradim to, sledeći put mogla bih se potruditi… odmah vređate sami sebe rečima – Ja sam promašaj.
    Umesto da se fokusirate na ponašanje koje je prouzrokovalo problem i koje bi se moglo popraviti, imate negativne misli o sebi, i rušite svoje samopouzdanje generalno.

    3. Ne dajete sebi komplimente
    Ne vidite razlog da podižete samopoštovanje pozitivnim porukama kao što su: Ja sam dobar, Mogu ja to. Mogu to da podnesem. Za neke od nas, pričanje sa samim sobom pozitivnim tonom može da izgleda čudno i smešno. Ovo je znak hronične samokritičnosti. Upravo pozitivnim porukama možete da podignete samopouzdanje i da se generalno osećate bolje.

    4. Nikada niste zadovoljni dostignućima
    Šta god da radite, uvek sebi nalazite mane. Možda verujete da ako ne možete nešto da uradite kako treba, onda ne bi trebalo to ni da radite. Ipak, imajte na umu da se niko naučen nije rodio, sve se može ispraviti i usavršiti, ali i da ne postoji ništa toliko dobro da ne može da bude bolje.

    5. Nikada ne pitate za pomoć
    Ako je traženje pomoći za vas glavno iskušenje, onda ste verovatno samokritični, uplašeni od toga da pokažete slabost ili neznanje. Šta može da ispadne najgore ako tražite pomoć? Da sebe kritikujete.

    6. Imate (ili ste imali) roditelje koji su vas hronično kritikovali
    Jedno ili oba roditelja su vas stalno kritikovali? Ako je tko, možda ste usvojili te poruke i razvili svoju unutrašnji mehanizam kritike.

    7. Ne umete da primite komplimente
    Ako vam neko nešto lepo kaže, da osećate da ste to i zaslužili? Da li imate poriv da umanjite kompliment, da ga brzo „zabarušite“? Onda je vreme da naučite da sa osmehom primite kompliment i odgovorite jednostavnim „Hvala“. Ni reč više.

    8. Niste zadovoljni svojim izgledom
    Što ima veze sa tim da nemate realnu sliku o svom telu. To ima malo veze sa tim kako stvarno izgledate, već sa tim kako vidite sebe. Ako nikada ne izgledate dovoljno dobro u sopstvenim očima, vi ste duboko zaronili u samokritičnost.

    9. Često upoređujete sabe sa drugima – i tipično taj neko drugi je bolji
    Stručnjaci kažu – uvek se upoređujte sa sobom od ranije, a ne sa nekim drugim. Kada se upoređujete sa drugim, vi nemate pravu sliku o tom nekom, šta sve stoji iza njega, i da li je to na realnim osnovama.

    10. Ne praštate lako
    Opraštanje sebi i drugima zahteva oslobađanje od kritike. Ako ste preopterećeni (samo)kritičnošću biće vam teže da oprostite. Čak i da krivite sebe, biće vam komplikovanije da oprostite udeo drugih u životnim nesporazumima i nezgodama.

    Šta se krije iza samokritičnosti?
    Samokritika je oblik samo-sabotaže, koja se može definisati kao „raditi suprotno od onoga što vas čini srećnim i zdravim,“ piše sajt Psychology Today.
    Prevazilaženje sabotaže zahteva širu samosvest, kao i mentalni rečnik potreban da definiše šta se dešava. Za početak dovoljno će biti da budete svesni svoje velike (samo)kritike, a onda polako da radite na tome da odbacite ove stege.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE