Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpsko zlato je poslovna tajna, ali ne i strancima?

    Srbija leži na oko dva miliona tona olova i cinka, više miliona tona bakra, oko 20 tona zlata i čak četiri milijarde tona uglja, a gotovo sve rude, osim uglja, iskopavaće narednih godina uglavnom privatne kompanije.

    Ukoliko se u sledećih deset godina otvori pet novih rudnika, kao što je planirano, našoj zemlji bi to trebalo da donese pet milijardi dolara stranih investicija i oko 1.000 novih radnih mesta, pišu Novosti.

    Multinacionalne korporacije poput američkog Freeporta, kanadskog Reservoir mineralsa i britansko-australijskog Rio Tinta uložile su u geološka istraživanja u Srbiji tokom poslednje dve godine oko 95 miliona dolara.

    Geološke investicije povećale bi se nekoliko puta kada bi naša zemlja tačno znala s koliko rudnog bogatstva raspolaže.

    Procene o resursima i rezervama zlata, bakra, olova i cinka u Srbiji poznate su samo Ministarstvu rudarstva i energetike, a u domenu su poslovne tajne, objašnjava geolog Predrag Mijatović iz Geološkog zavoda Srbije.

    Kada je reč o nafti, prirodni rezervoari Srbije imaju u rezervama oko 14 miliona tona nafte i gasa, ali se procenjuje da naše tlo leži na četiri puta više crnog zlata. Zalihe nafte rastu svake godine, kao i godišnja proizvodnja.

    Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE