Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrebna veća ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje

    Za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji potrebna su veća ulaganja u infrastrukturu, jačanje javno-privatnog partnerstva i obrazovana radna snaga, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja Svetske banke o razvoju digitalne dividende u 2016. godini.

    Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen izjavio je da je potrebno sagledati na koji način Srbija može imati više koristi od primene novih tehnologija.

    "Ključna poruka je da je potrebno više ulagati u infrastrukturu i promovisati javno-privatno partnerstvo", istakao je on i dodao da nije dovoljno samo ulaganja u telekomunikacije i liberalizaciju tržišta.

    Prema njegovim rečima, potrebno je unapređenje poslovnog okruženja i usavršavanje obrazovanja, jer zemlje koje više ulažu u digitalne tehnologije ostvaruju veći rast i razvoj.

    "Srbija je na dobrom putu da počne da koristi benefite od digitalnih tehnologija", rekao je on.

    Kao dobar primer naveo je onlajn prijavljivanje beba nakon rođenja i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i dodao da je potrebno više takvih servisa.

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da digitalna ekonomija ima veliki značaj za građane, privredu i državu jer otvara nova radna mesta.

    On je naveo da je Srbija na 77. mestu od 143 zemlje na listi Sveskog ekonomskog foruma po infrastrukturi informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovanju radne snage.

    "To je dobra pozicija za našu zemlju u odnosu na ovaj stepen razvoja", rekao je on.

    Problem je, kako smatra, nedovoljno digitalizovana država a rešenje je u razvoju e-uprave.

    Čadež je ocenio i da raste učešće IT sektora u izvozu usluga i dodao da su potrebne podsticajne mere za jačanje tog sektora i njegovo bolje pozicioniranje u svetu.

    Foto: Medeija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE