Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva rata poreza ista, nova rešenja tek u maju

    Sledeće srede ističe rok za uplatu prve ovogodišnje rate poreza na imovinu, a s obzirom na to da rešenja od opštinskih poreznika neće stići pre maja, na uplatnici treba da stoji iznos jednak poslednjoj lanjskoj rati.

    I dok je gotovo izvesno da ćemo od 2017. godine plaćati veće poreze na imovinu, jer se od tada značajno menja način finansiranja lokalnih samouprava, još je nepoznanica kakvom će "matematikom" opštinski poreznici obračunavati namet za ovu godinu, pišu Novosti.

    Prvi pokazatelj o eventualnom poskupljenju razrezanog poreza na imovinu za ovu godinu bio bi skuplji kvadrat nepokretnosti u određenoj opštini. Ove cenovnike sve lokalne samouprave uveliko je već trebalo da objave. Sa druge strane, povećana je stopa amortizacije koja umanjuje ukupan iznos poreza, i to sa 0,8 na jedan odsto.

    Kakva će nas iznenađenja na poreskim rešenjima sačekati dogodine, trenutno može samo da se pretpostavi. Ministarstvo finansija uveliko priprema izmene Zakona o porezu na imovinu.

    S tim u vezi je i to što 1. januara iduće godine treba da počne primena i novog zakona o finansiranju lokalne samouprave (još nije usvojen), kojim se gradovima i opštinama ukida pravo na ubiranje određenih prihoda, što bi trebalo da bude nadomešteno kroz povećanje poreza na imovinu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE