Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledi decenija jeftine nafte?

    Najveći svetski nezavisni trgovac naftom predviđa da će se niske cene nafte zaržati u narednih 10 godina, odnosno da "crno zlato" u tom periodu neće značajno rasti.

    Stručnjaci tvrde kako cena nafte neće značajno rasti u narednoj deceniji. Razlog tome je jačanje kineske ekonomije koja usporava američku.

    "Teško je predvideti značajan rast cena", izjavio je za Bloomberg Ian Taylor, izvršni direktor američke naftne kompanije Vitol. Kaže i kako će se cena u idućih deset godina uglavnom vrteti oko 50 dolara po barelu.

    Nedavno istraživanje tržišta ocenilo je kako će se naftom bogate zemlje i industrija nafte suočiti sa najdužim periodom niskih cena od 1986-1999 godine, kada je cena po barelu varirala od 10 do 20 dolara.

    Taylor, 59-godišnji industrijalac zaposlen u Shellu, tvrdi da je problem u količini zaliha. "Previše ih je. Iran se vratio na tržište, a Kina, nekada najveće područje potražnje, sada usporava", kazao je.

    Iako su naftne kompanije u gubitku, Vitol i još nekolicina konkurentnih kompanija poput Trafigura Group Pte, Glencore Plc, Gunvor Group, Castleton Commodities International LLC and Mercuria Energy Group, profitiraju od ove situacije.

    Naime, ove kompanije ostvaruju dobit na tržišnom modelu poznatom kao "contango", koji omogućava trgovcima kupovinu nafte, skladištenje u rezervoarima i čuvanje za prodaju po višoj ceni u narednim mesecima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE