Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KO PITA ZA PLATE U NOVOSTIMA? List živi od zarade na tržištu

    Kompanija Večernje novosti odgovorila na poziv novinarskih udruženja da obelodani kolike su zarade u tom dnevnom listu, a pre svega direktora i urednika.

    Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su dnevne listove Politiku i Večernje novosti, koji su, kako navode, "značajnim delom u državnom vlasništvu", da po ugledu na Radio-televiziju Srbije građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

    NUNS i NDNV smatraju da ti listovi javno treba da saopšte i ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju.

    Generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti Ratko Dmitrović u odgovoru je podsetio da "Radio-televizija Srbije pripada građanima Srbije, da je to javno preduzeće koje se finansira iz budžeta, odnosno, uzimanjem od građana Srbije, kroz poreze, akcize, doprinose, razna davanja".

    S obzirom da je tako, građani imaju pravo da znaju na koji način se troši njihov novac, pa i to kolike su plate zaposlenih u Javnom servisu, kako sve češće zovemo RTS.

    Kompanija Novosti je privatno preduzeće u čijoj vlasničkoj strukturi država Srbija poseduje 37 odsto akcija. Upravljačka prava u Novostima ima Vlada Srbije, na osovu odluke donete 2011. godine.

    I sada ono najvažnije, Večernje novosti žive jedino od prodaje i prihoda marketinškog tipa. Nijedan dinar Novosti nisu dobile niti dobijaju iz budžeta Srbije. Delimo ono što zaradimo na tržištu. NUNS i NDNV su pobrkali neke stvari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE