Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naše gorivo duplo skuplje nego u BiH, jer tako hoće – država

    Državna zahvatanja od oko 78,23 dinara po litru najveći su razlog što je dizel u Srbiji najskuplji u okruženju. Kada bi se iz maloprodajnih cena isključile sve takse, gorivo u Srbiji bilo bi jeftinije nego u Bosni i Hercegovini, gde je najjeftinije u regionu.

    Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji niže su za dinar nego pre sedam dana. To se očekivalo nakon skorijeg pada cena nafte. Od početka godine, prema podacima iz najnovije analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, barel nafte pojeftinio je sa 36, na 30 dolara, s tendencijom daljeg pada, čak i ispod 20 dolara.

    Ovakva očekivanja su sasvim realna, jer su ukinute sankcije Iranu i ta će zemlja bogata crnim zlatom stići sa svojom ponudom na berzu, što će dodatno uticati da dalji pad cena sirove nafte.

    Uporednim pregledom cena goriva Srbije i zemalja u okruženju, cena evrodizela kod nas jedna je od najviših. Do toga je, u prvom redu, došlo zbog povećanja akciza na dizel od 1. januara 2016. za četiri dinara. Isti rast te dažbine bio je i u prethodne dve godine.

    Ukupno državno zahvatanje u ceni dizela po ovom osnovu, kada se doda i PDV, povećano je za 14,4 dinara, a na benzin 3,48 dinara, objašnjava sekretar UNKS Tomislav Mićović.

    Upravo je to glavni razlog zbog koga je dizel kod nas toliko skup. Skuplje ga toče samo Albanci po ceni od 1,180 evrocenti. Kompanijske cene su ujednačene, tako da je krajnji nivo maloprodajnih cena u najvećoj meri određen visinom državnih dažbina, kaže Mićović, uz ocenu da se država neće odreći ovih prihoda.

    Kada bi se, kaže, iz maloprodajnih cena isključile sve takse i prikazale proizvodne cene naftnih kompanija uočljivo je da je gorivo u Srbiji jeftinije nego recimo u BiH, gde je najjeftinije u regionu, kaže Mićović.

    Litar dizela u BiH košta 70,15, a benzin 76,3 dinara. U Srbiji se litar dizela prodaje za 129,8, a benzina za 128,8 dinara. Državi od 129,8 dinara koliko košta dizel, pripada 78,23, a naftnim kompanijama 51,57 dinara. Skuplji benzin od Srbije imaju Grčka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija.

    Upola niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovno počne da cveta prekogranični šverc goriva. Nije reč o punjenju rezervoara u automobile, već o kanisterima u kojima se ta roba kupuje preko Drine i prodaje u Srbiji. 

    Zato bi trebalo da se razmotri da li sadašnja državna zahvatanja mogu biti manja kako bi se povećala potrošnja, a budžet ostao neokrnjen, kaže Mićović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE