Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Emir Kusturica otvara 9. filmski i muzički festival Kustendorf

    Od  22. do 27. januara 2016. u Drvengradu  na Mokroj Gori održava se deveti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanije „Gasprom njeft“. 

    Cilj Festivala koji je osnovao proslavljeni režiser Emir Kusturica je razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima.

    Ove godine u okviru takmičarskog programa učestvuje sedamnaest filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije. Žiri takmičarskog programa čine filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez.  Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

    U okviru programa „Savremene tendencije“ biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljeni njihovi autori – gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: „Čitaj mi sa usana“ Žaka Odijara (dobitnik „Zlatne palme“), „Blago“  Kornelija Porumboja (dobitnik nagrade „Izvestan talenat“), „Priča nad pričama“ Matea Garonea, „Blanka“ Kokija Haseija (pobednik Venecijanskog filmskog festivala).

    U okviru festivala predviđena je posebna programska celina, „Dekolonizacija filma“, sa filmovima koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o  klasnim odnosima unutar zapadnih društava. Dokumentarni  filmovi koji će biti prikazani su Jorana Huga Olsona „O nasilju“,  Kristofa Kupelina „Kapetan Tomas Sankara“  i  „Nemačka mladost“  Žana Gabrijela Perioa.

    U okviru retrospektive velikana, poseban segment biće posvećen nemačkom producentu Karlu Baumgartneru u okviru koga će  maestro Emir Kusturica predstaviti svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom kao i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.  

    Za sve goste i učesnike predviđen je bogat večernji muzički program. Za odlično raspoloženje pobrinuće se srpski rok sastavi „Partibrejkersi“  i „Kolja i Grobovlasnici“, moldavski trubač Adam Stinga i jermenska rege grupa „Reinkarnejšn“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE