Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Emil Dimitriev novi premijer Makedonije

    Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov poverio je Emilu Dimitrievu mandat da formira prelaznu vladu koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 24. aprila.

    Kako je prenela Televizija Telma, Ivanov je novom premijeru kojeg je predložila vladajuća VMRO DPMNE poželeo sreću. Za opozicionu SDSM nisu prihvatljivi izbori koji bi bili održani 24. aprila bez slobodnih medija i pročišćenog biračkog spiska, odlučio je sinoć Izvršni odbor te partije.

    Kako je saopšteno, na takvim izborima SDSM neće učestvovasti. Prema toj vodećoj opzicionoj stranci, u skladu sa dogovorom iz Pržina regulacija medija trebalo je da bude završena do kraja avgusta prošle godine, dok je izbor Državne izborne komisije odlagan pet meseci kako ne bi na vreme bio pročišćen izborni spisak.

    SDSM će, kako je istaskla, nastaviti da se bori za stvaranje fer i demokratskih uslova za održavanje izbora, koristeći sva demokratska sredstva koja joj stoje na raspolaganu.

    Prredsednik prelazne Vlade Makededonje većeras oko 22.00 u Skupštini Makedonije treba da predstavi sastav vlade u kojoj bi trebalo da ostanu i ministri iz opozicione SDSM.  Dimitrijev će biti premijer u toku 100 dana, nakon čega bi trebalo da se održe vanredni parlamentarni izbori.

    Popodne je makedonski parlament usvojio ostavku premijera Nikole Gruevskog i najavio da će se raspustiti 24. februara, kako bi izbori mogli da budu održan 24. aprila, što je dogovoreno sporazumom iz Pržina.

    Gruevski je podneo ostavku nakon što je Izvršni komitet njegove stranke VMRO DPMNE odlučio da parlamentarni izbori budu održani 24. Aprila. Najveća opoziciona stranka SDSM, koju predvodi Zoran Zaev, najavila je da neće učestovovati na izborima ukoliko ne bude pročišćen izborni spisak i ne bude obezbeđena objektivna medijska scena. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE