Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NOVA RADNA MESTA: Poverenici za etiku u vozovima?!

    Poverenici za etiku postoje u većem broju evropskih železničkih uprava, a izgleda da će se ova radna mesta otvoriti i kod nas. Radno mesto podrazumeva praćenje poštovanja etičkog kodeksa društva, izradu plana za sprovođenje antikorupcijskih mera, zaštitu zaposlenih u vezi s neetičkim ponašanjem i drugo.

    Sudeći po sistematizaciji radnih mesta u „Srbiji kargo”, u srpskim vozovima će ubuduće biti više morala jer će zaposliti koordinatore i poverenike za etiku, saznaje „Blic”. Iako su nazivi radnih mesta dosta pompezni, skromne su naznake njihovih poslova koje bi trebalo da obavljaju tri službenika u kabinetu direktora Miroljuba Jevtića.

    Izvor „Blica” iz „Srbije kargo” međutim tvrdi da od podizanja morala nema ni reči:

    Opis poslova ovih ljudi je uopšteno definisan i svodi se na to da promovišu etičko postupanje i zaustave korupciju zaposlenih. Biće ih troje, dva koordinatora i jedan poverenik. Da bi se došlo do ovog mesta i visoke plate, treba imati fakultet društvenog usmerenja, ali može i saobraćajni ili elektrotehnički, što pokazuje da se još uvek nije definisalo koji od partijskih pulena treba da morališe. Od morala u ovom postupku nema ni „M“ jer se izmišljaju radna mesta u administraciji kada se za mnoge železničare najavljuju otkazi. Kažu da je to po evropskim standardima, pa imamo evropske standarde u moralu, a afričke u brzini vozova“ – objašnjava sagovornik „Blica“.

    Foto: BETA/AP Darko Vojinović

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE