Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savić: Da izdržimo još dve godine štednje

    Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da se u 2016. godini očekuje podsticaj razvoja privatnog sektora i poručuje da je Srbiji potrebna veća stopa rasta privrede.

    Savić je gostujući u Dnevniku RTS rekao da će 2016. godina biti nastavak započetih fiskalnih reformi iz 2015. godine. Ističe da će morati da se štedi i obezbedi sve ono što je započeto, a reforme u strukturnom delu bi trebalo da se sprovedu u prvoj polovini iduće godine.

    Predsednik Saveta guvernera i profesor na FEFA dodaje da se u 2016. godini očekuje podsticaj razvoja privatnog sektora. "Treba dati šansu, ljudima koji su radili u javnom sektoru, da mogu da uđu u privatni sektor i država bi trebalo da im pomogne i da ih ohrabri u ideji da počnu da se bave privatnim biznisnom", rekao je Savić.

    Železara Smederevo treba da nađe strateškog parnera što je, prema Savićevim rečima, jedna od ključnih stvari u konsolidaciji javnih preduzeća. Dobro bi bilo da se rešenje dobije u prvoj polovini sledeće godine, a priča se da će biti u martu", istakao je Savić.

    Stopa privrednog rasta koja, kako je istakao Savić nije dovoljna za otvaranje novih radnih mesta. "Kad govorimo o tome, Srbiji treba stopa rasta od pet, šest odsto", dodao je Savić, ističući da je 2015. godina postavila nivoe za obezbeđivanje dugoročnog rasta.

    "Ova godina je postavila osnove za obezbeđivanje dugoročnog rasta, a 2017. i 2018. godine bi mogli dalje da povećavamo stopu rasta, jer Srbija treba da realizuje pozitivan rast", rekao je Savić.

    Ističe da je geopolitika ključ svega, ali i da postoje ozbiljni rizici. "Domaće političke okolnosti idu i u korist reformi. Dobro bi bilo da izdržimo. Ključna poruka jeste da izdržimo reforme jer smo prošli trećinu. Potrebno je da izdržimo još dve godine štednje i dobićemo rezultat", rekao je Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE