Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OMRAŽENI BIZNISMEN: Uhapšen sam jer me ne vole

    Martin Shkreli, vlasnik farmaceutske kompanije koji se tereti za finansijske malverzacije, tvrdi da je uhapšen zbog drastičnog povećanja cene leka, koje je bilo predmet oštrih kritika.

    Shkreli, koji je uhapšen i oslobođen ubrzo pošto je platio kauciju od pet miliona dolara, optužen je za umešanost u piramidalnu prevaru u svom nekadašnjem hedž-fondu MSMB Capital management i kompaniji Retrophin Inc, koju je vodio pre nego što je preuzeo kormilo kompanije Turing Pharmaceuticals Inc.

    Maksimalna kazna za ovo krivično delo je 20 godina zatvora.

    Ranije ove godine, nakon što je otkupila prava za 60 godina star lek daraprim, kompanija Turing je preko noći podigla cenu tablete sa 13,50 dolara na 750 dolara, nakon čega se Shkreli našao na meti osude javnosti, koja ga je optužila za zelenaštvo. Vladine optužbe ne odnose se na aktivnosti privatne kompanije Turing.

    "Naći bilo šta što će ga zaustaviti, bio je stav vlade", rekao je Shkreli u intervjuu za list Wall Street Journal, dodavši da je uhapšen zbog društvenog eksperimenta i ismevanja ljudi na internetu, i opisao je hapšenje kao nepravedno.

    Prema pisanju lista, zvaničnik američkog Federalnog istražnog biroa ranije je izjavio da je Shkrelijeva prevara sa hartijama od vrednosti bila zasnovana na "lažima, lukavstvu i pohlepi".

    Iako se nije izvinio zbog astronomskog povećanja cene daraprima, on je u intervjuu dodao da bi kompanija Turing, gde je posle hapšenja podneo ostavku na položaj glavnog izvršnog direktora, mogla da promeni pristup.

    Na njegovo mesto u petak je došao Ron Tilis, koji je od osnivanja kompanije bio njen predsednik. Shkreli i Tilis su zajedno osnovali farmaceutsku kompaniju Retrophin Inc.

    U odvojenom incidentu, Shkreli je u nedelju izgubio kontrolu na svojim nalogom na Twitterom, pošto su ga hakeri napali nekoliko sati nakon što je tvitovao da je nevin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE