Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski pištolj bolji od srpskog

    Zbog malih ulaganja, Srbija gubi trku u proizvodnji oružja, pošto osam do deset miliona evra koliko je obećano za Zastava oružje, nikad nije stiglo u tu namensku kompaniju.

    Zastarelu tehnologiju u Kragujevcu iskoristili je hrvatska fabrika HS – Hrvatski samostrel, koja mesečno proizvodi 40.000 najsavremenijih pištolja, dok Zastava oružje pravi 2.000 ili 20 puta manje.

    Kako je za Blic izjavio direktor Zastava oružja Milojko Brzaković, od obećanja da će država da uloži novac u nove mašine dosad nije bilo ništa.

    Imamo potpisane ugovore, ali ne možemo da ih ispunimo. Pre tri godine su potpisani izvozni poslovi vredni 50 miliona dolara. Traže se automatske puške, mitraljezi, snajperi. Najveća tržišta su Afrika, Azija i Amerika, kaže Brzaković.

    On dodaje da fabrici nedostaju i radnici i stručnjaci jer je mnogo inženjera otišlo u penziju. Sami smo uložili preko milion evra da se fabrika "utegne", ali to nije dovoljno, kaže Brzaković.

    Da u tehnologuju Zastava oružja treba hitno da se uloži novac, dokazano je kada je propao posao sa izvozom pištolja CZ 99 u Egipat, vredan 15 miliona dolara. Kupci su odustali od nabavke 50.000 komada, zato što su primetili grešku.

    Tražili su da magacin ima 15 metaka i onda su videli da posle 100 ispaljenja dolazi do kočenja. To je bila tehnička greška, koja je ispravljena, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu hteli prepravljene pištolje, već potpuno nove. Nisu želeli čak ni da ih isprobaju na strelištu, već su odustali.

    Prema rečima predsednika sindikata Zastava oružja Dragana Ilića, država je vlasnik 75 odso kapitala, ali ne daje novac. Traže da uzimamo kredite, umesto da ulože novac u namensku industriju.

    Dok domaća fabrika gubi kupce, Hrvatska preuzima tržište. Dok Zastava pravi pištolje od metala, oni ih rade od polimera.

    Na sajmu oružja u Americi videli smo da se savremeno otružje pravi od polimera, specijalnih plastičnih materijala. Proizvodnja je jeftinija, brža, modernija. I zbog toga dobija tržišnu utakmicu, kaže Ilić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE