Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz mesa u Kinu samo lepa želja?

    Tržište najmnogoljudnije zemlje na svetu veliki izazov i šansa za srpsko stočarstvo, međutim, sudeći prema situaciji u toj poljoprivrednoj grani, izvoz mesa u Kinu će ostati samo pusti san.

    Nažalost, nijedan potpisan protokol, dobijeni sertifikat ili dogovor između državnika, nije omogućio da se poveća proizvodnja junećeg i jagnjećeg mesa koje bi zadovoljilo delimične potrebe evropskih država, a kamoli daleke Kine.

    To je, smatraju agrarni stručnjaci, samo još jedan od dokaza, na kakvim, niskim, granama je srpsko stočarstvo. Srbija ne uspeva da ispuni kontingent za EU od 8.000 tona bebi bifa, a o izvozu junetine u Kinu možemo samo da sanjamo, ističe agroekonomista profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta.

    Nije ni daljina jedini razlog, već nedovoljna količina da bi se pod ekonomski prihvatljivim uslovima obavljao transprot. To podrazumeva avionski prevoz za sveže meso i brodski za smrznuto.

    Sudeći prema stanju u našem stočarstvu, od ovog posla neće biti ništa. To je samo još jedna od šansi Srbije, koju nismo u mogućnosti da iskoristimo zbog loše agrarne politike i subvencija. Srpski poljoprivrednici nisu dovoljno konkurentni.

    Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, trenutno tri firme u Srbiji ispunjavaju standarde za plasman robe na kinesko tržište. Država subvencioniše proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u cilju podizanja konkurentnosti na tržištu. A podsticajima od 10.000 dinara po utovljenom junetu nastojimo da motivišemo stočare.

    Sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin ističe da Srbija nema količinu i kontinuitet, jer smo na nivou loše proizvodnje bilo čega, a neorganizovani da ujedinimo ponudu.

    Izvoz u Kinu ostaće na nivou lepe želje, rekao je Bugarin. Srbija ima mesa za sopstvene potrebe zato što je naša potrošnja niska, ali malo imamo za izvoz. Naši proizvođači ne mogu biti konkurentni, jer ih nismo dugo tehnološki osposobljavali. Planinska područja su pusta, a potencijali neiskorišćeni.

    Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prošle godine u Srbiji je proizvedeno oko 73.000 tona goveđeg mesa. U našoj zemlji postoji oko 40 većih industrijskih kapaciteta za klanje goveda. Kapaciteti za klanje goveda iznose oko milion grla, ali se u njima zakolje oko 200.000 svih životinja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE