Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ćulibrk: Neznalice najglasnije protiv prodaje Telekoma

    Proces prodaje Telekoma Srbije pratila je "negativna" atmosfera, a neznalice su bile najglasnije protiv privatizacije, kaže generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk i tvrdi da je kompanija sposobna da nastavi trku sa konkurencijom.

    Vlada i premijer Aleksandar Vučić doneli su ovoga puta hrabru odluku, koja nosi određenu neizvesnost, kaže prvi čovek Telekoma Srbija u ekskluzivnom intervjuu Novostima, nakon još jednog neuspelog pokušaja da se ova profitabilna firma proda.

    "Napominjem, da je čitav proces vođen u atmosferi gde su skoro svi bili protiv prodaje, a najglasniji su bili oni koji ne znaju gotovo ništa o negativnim trendovima i izazovima u telekomunikacijama na globalnom nivou."

    Većina tog protivljenja je bila iracionalna, a često inspirisana političkim ili nekim drugim razlozima. Moj stav u ovom procesu se nije zasnivao na ličnom interesu, nisam stajao iza svoje pozicije i upozoravao sam da nije sve baš tako crno-belo i da prodaja jeste jedna od opcija, imajući u vidu kakvi su izazovi i rizici pred nama, kaže Ćulibrk.

    >>>>Telekom Srbija: Naknada Lazardu 638.000 evra

    >>>>8 mišljenja o daljoj sudbini Telekoma

    Ipak, prema njegovim rečima, može da se kaže da će Telekom i u 2015. biti uspešan, a kako će to sve izgledati u narednih pet godina teško je dati odgovor. Jedan od problema je fiksna telefonija iz koje nam dolazi oko 40 odsto prihoda, a kako kaže, mnogi stručnjaci ne veruju da će za deset godina postojati ova vrsta usluga.

    Kada je reč o budućim mogućim opcijama za Telekom koje su se spominjale poslednjih dana, mi u kompaniji smo svakako spremni da podržimo svaku opciju za koju se opredeli većinski akcionar, ističe on i dodaje da je Telekom nastavio ambiciozno da posluje i ulaže.

    "Povećali smo broj IPTV pretplatnika za rekordnih 25 odsto, broj korisnika interneta za 5 procenata, broj pretplatnika mobilne telefonije veći je za čak 100.000, a u postpejd je prešlo 150.000 ljudi."

    Imamo novih 200.000 pretplatnika sa "boks paketima", a uporedo smo završili veliki skladišni data centar, opremljen prostor za smeštaj IT infrastrukture, a ovakvi objekti su neophodni za sve nove ali i postojeće investitore, mogu da ga koriste i poslovni subjekti i državna uprava za smeštanje svoje IT opreme, objašnjava Ćulibrk.

    Govoreći o smanjenju broja zaposlenih, Ćulibrk kaže da u Telekomu radi oko 8.400 ljudi, a oko 1.000 je angažovano na lizing. Viška ima, ali je teško reći koliko jer, kako kaže, smanjenje broja zaposlenih mora da se obavi tako da korisnici ne primete ni minimalan pad kvaliteta u pružanju usluga.

    Ipak, on je uveren da je Telekom sposoban da nastavi trku sa globalnim igračima kojima će moći da parira, ako nastavi sa investicijama u iznosu između 10 i 20 odsto godišnjeg prihoda, što je svetski prosek.

    Ove godine naše ukupne investicije će biti oko 120 miliona evra, što je oko 15 odsto godišnjeg prihoda koji je na nivou od oko 800 miliona evra. U narednim godinama verujem da ćemo morati da ulažemo i svih 20 procenata i to u fiksnu infrastrukturu, optičke mreže, 4G mrežu, zaključio je Ćulibrk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE