Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo ključni sastanak Feda

  Američka centralna banka (Fed) počela je istorijski sastanak monetarnog odbora koji će se završiti u sredu, na kom će, prema očekivanjima tržišta, doneti odluku o podizanju kamatnih stopa, prvi put u skoro deset godina.

  Monetarni i politički odbor Banke počeo je sastanak popodne kao što je predviđeno, rekao je porptarol američkih Federalnih rezervi (Fed).

  Odbor će doneti odluku koju čekaju finansijska tržišta u 20.00h po centralnoevropskom vremenu, neposredno pre konferencije za štampu predsednice centralne banke Janet Yellen. Fed će takođe objaviti nove ekonomske prognoze o rastu, nezaposlenosti i inflaciji.

  Većina ekonomista očekuje da će Fed podići za četvrtinu procentnog poena svoju referentnu kamatnu stopu koju je držao između nule i 0,25 odsto od kraja 2008. godine da i bi se podstakao oporavak privrede posle finansijske krize.

  Yellen je nedavno pozdravila "umereni" rast američke privrede uz "uravnotežene rizike" i upozorila da "mnogi" članovi Feda smatraju da je vreme da se podignu kamate. Ona je takođe rekla da odbor prati kretanje inflacije ka cilju od dva odsto.

  Foto: Beta-AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE