Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ISLAMSKA DRŽAVA: Najbogatija teroristička organizacija

    Islamska država predstavlja najbogatiju terorističku organizaciju u istoriji čovečanstva, koja na teritoriji pod njenom kontrolom eksploatiše prirodne izvore i "oporezuje" stanovništvo, tvrde eksperti.

    Procene su da njeni lideri raspolažu sa oko dve milijarde dolara, što je više novca nego što, na primer, Irska ulaže u svoju vojsku. Džihadisti ID osvajaju brutalnim napadima otetim oružjem, a onda na teritorijama koje počnu da kontrolišu, što je pola Sirije i trećina Iraka, oni eksploatišu prirodne izvore i "oporezuju" stanovništvo.

    Za razliku od terorističkih organizacija kao što je Al kaida, Islamska država nije labava mreža, već funkcioniše umnogome kao prava država, samo sa terorističkim predznakom. Na njenom čelu je samoproklamovani kalif Abu Bakr al-Bagdadi, rođen u Samari, koji je pre Islamske države vodio Al kaidu u Iraku.

    Uz njega je "kabinet" iskusnih vojnih oficira, od kojih su najviđeniji iz redova nekadašnjeg predsednika Iraka Sadama Huseina. Ispod "kabineta" je oko 1.000 srednjih i viših komandanata. ID koristi vešto internet i društvene mreže da objavi "akcije" i pretnje, ali i da regrutuje nove borce.

    Novac osvajaju harajući banke i naftna polja, krijumčareći crno zlato i ukradene antikvitete, pljačkajući preduzeća, otkupninama od otmica, ubiranjem "poreza" na područjima koja drže pod kontrolom. Posle osvajanja grada Mosula, irački izaslanik pri UN je rekao da je Islamska država otela i oko 40 kilograma nuklearnog materijala iz naučne laboratorije.

    >>>>ID mesečno prihoduje 80 miliona dolara

    Nafta im donosi oko dva miliona evra dnevno. Najveći deo crnog zlata švercuju preko granice, u Tursku. Oko pet miliona evra mesečno "osvoje" pljačkanjem preduzeća i otmicama. Za jednu glavu, u proseku, traže oko tri miliona evra, ali katkad, kao u slučaju američkog novinara Džejmsa Folija, cifra premaši i 80 miliona evra.

    Ljudi koji žive u područjima pod kontrolom ID moraju da daju džihadistima pet do petnaest odsto od prihoda. Uz to, ide i poseban "porez za nemuslimane". Na osvojenim teritorijama ID kontroliše i poljoprivredu. Samo u Iraku kontrolišu oko 40 procenata ukupne proizvodnje žitarica.

    Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da se ID finansira iz čak 40 zemalja, uključujući i neke najrazvijenije. Finansijski tokovi ne idu uobičajenim kanalima preko banaka, već paralelnim sistemom izgrađenim na arapskom principu "havale" još iz nomadskih vremena, koji počiva na poverenju.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE