Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saudijskoj Arabiji preti bankrot

  Stopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji može da pređe 20 odsto do 2030. godine, objavila je konsultantska kuća McKinsey.

  Čak i ako Kraljevina za svoje građane bude otvorila više radnih mesta u privatnom sektoru, i dalje će nedostajati 1,5 miliona radnih mesta do 2030. godine, navodi se u izveštaju iz ove kuće pod nazivom "Saudijska Arabija posle nafte: Ulaganje i produktivnost transformacije".

  Nezaposlenost je jedan od kritičnih izazova koji mogu uticati na naftne i finansijske resurse ove zemlje, a Saudijska Arabija može potrošiti svu ušteđevinu za 5 godina.

  "Kraljevina se zbog izvesnih promena na globalnom energetskom tržištu i demografske tranzicije koja će dovesti do značajnog povećanja radno sposobnih Saudijaca do 2030. godine više ne može osloniti na prihode nafte i rast javne potrošnje", piše u izveštaju.

  >>>>Globalna `igra` sa cenom nafte

  ​Očekuje se da se u narednih 15 godina na tržištu rada pojavi najmanje 4,5 miliona novih radno sposobnih, pa će zemlja morati da otvori tri puta više radnih mesta. "Više od polovine stanovništva mlađe je od 25 godina, a do 2030. godine broj Saudijaca starosti 15 i više godina verovatno će se povećati za oko šest miliona", ističe McKinsey.

  Takođe se očekuje i povećanje broja starijih osoba koje zahtevaju zdravstvenu zaštitu i podršku, što će dodatno opteretiti finansije zemlje. Saudijska Arabija bi kao rezultat nezaposlenosti i pritisaka zbog niske cene nafte do 2030. godine mogla da akumulira dug od oko 140 odsto BDP zemlje. Kraljevina se prvi put od 2009. godine suočava sa budžetskim deficitom.

  ​Izveštaj ukazuje i da kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Saudijskoj Arabiji više od pola godine nisu primile naknadu, kao i da zemlja pokušava da snizi vrednost ugovora kako bi se sačuvala gotovina. Analitičari kažu da će takva odlaganja negativno uticati na stopu zaposlenosti.

  Međunarodni monetarni fond je u oktobru upozorio da bi Saudijska Arabija mogla da bankrotira u narednih pet godina, ukoliko Vlada nastavi da sprovodi aktuelnu politiku. MMF je naglasio da ona mora da prilagodi svoju potrošnju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE