Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zuckerbergov odgovor na optužbe: Zašto novac nisam dao dobrotvornom fondu

    Nakon što je objavio da će dati 99% svoj imetka u dobrotvorne svrhe, pokrenuta je lavina kritika i ciničnih komentara. Naime, kako smo juče preneli, Zuckerberg nije registrovao dobrotvorni fond već D.O.O. odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću. Pored toga, optuživali su ga na “ljigav” porez da rođenje ćerke koristi za osnivanje društva kojim će moći da izbegne plaćanje poreza na imovinu, ali i da ulaže u privatne kompanije i zarađuje novac.

    Osnivač Facebooka u svom postu objašnjava zašto su njegova žena Priscilla Chan i on izabrali drugačiji put i odlučili da ne poklone novac poznatim dobrotvornim organizacijama.

    Zašto D.O.O. a ne humanitarna fondacija: “The Chan Zuckerberg Initiative” je struktuisana kao D.O.O. a ne kao tradicionalna fondacija. To nam omogućava da nastavimo svoju misiju finansiranjem neprofitnih organizacija, pravljenjem privatnih investicija i učestvujemo u političkim debatama – i u svakom ovom slučaju cilj je stvarati pozitivan uticaj u oblastima gde je najviše potrebno. Bilo kakav profit od investicija biće iskorišćeno da unapredi našu misiju."

    O tome da li D.O.O. koristi da izbegne da plati porez i ostvari olakšice: “Koristeći D.O.O. umesto tradicionalne fondacije, ne dobijamo nikakve poreske olakšice prenosa naših akcija za “The Chan Zuckerberg Initiative”,  ali dobijamo fleksibilnost da efikasnije izvršavamo našu misiju. Ustvari, ako prenesemo naše akcije u tradicionalnu fondaciju, odmah bismo dobili poreske olakšice, ali to može i ne mora da važi za D.O.O., to se ne zna. I kao i svi ostali, platićemo takse na kapitalnu dobit kada naše akcije budu prodate od strane D.O.O."

    O oblastima gde planiraju da prave nove investicije: “Naše inicijalne oblasti na koje se fokusiramo su unapređivanje pojedinca kroz učenje, lečenje bolesti, povezivanje ljudi i građenje jakih zajednica. Već smo napravili mnoge investicije za proteklih pet godina u ovim oblastima – obrazovanje, nauka, zdravlje, pristup interetu i uključivanje – i možete videti rezime naših investicija na “The Chan Zuckerberg” strani."

    Da li se Zuckerberg odbranio od kritika? Teško. Njegovi odgovori, iako izgledaju kao poetična priča o ulaganju u napredak društva, nisu dovoljno jaki argumenti da pobiju optužbe da je potez bio ustvari pre svega dobit za njega lično. Slika naravno, nije ni crna ni bela. Nadajmo se da će korist biti obostrana – i da će biti nešto za njega, ali i za čovečanstvo koje provodi i više sati dnevno na ovoj društvenoj mreži.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE