PUTIN PORUČIO ERDOGANU: Alah je rešio da te kazni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PUTIN PORUČIO ERDOGANU: Alah je rešio da te kazni

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turska zažaliti.

  Putin i Erdogan: Arhivska fotografija

  Međutim, on je takođe naveo da se Rusija neće upustiti u "vojno zveckanje oružjem" sa tom zemljom, preneo je Reuters.

  Putin je istakao da će Turska "više nego jedanput" zažaliti zbog onog što je učinila i da se varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama.

  "Ali, od nas neće dočekati nervoznu i opasnu reakciju i za nas i za ceo svet. U osnovi naših dejstava biće pre svega odgovornost. Ne spremamo se i nećemo zveckati oružjem", rekao je Putin.

  U godišnjem obraćanju naciji, Putin je rekao da ne može da ignoriše tursko pomaganje terorista.

  Zemlje ne bi smele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu, upozorio je Putin.

  "Mi ne stavljamo znak jednakosti između turskog naroda i dela današnje vrhuške na vlasti koja nosi direktnu odgovornost za pogibiju naših vojnika", rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju naciji.

  Rekao je da smatra i da će uvek smatrati "izdajicama" one koji su gađali u leđa ruskim vojnicima.

  "Ja uopšte ne shvatam zašto su to učinili. Sva pitanja, sve probleme, protivurečnosti, koje mi nismo čak ni videli, mogu se rešiti savršeno na drugi način. Bili smo spremni da sarađujemo sa njima na najosetljivijim pitanjima po njih. I bili smo spremni da idemo tako daleko, da čak i saveznici ne žele to da čine. Samo Alah zna zašto su to učinili. Izgleda da je Alah rešio da kazni vladajuću kliku u Turskoj, lišavajući je razuma", rekao je Putin u Kremlju, nakon čega je usledio buran aplauz.

  On je naveo da se ruska vojska u Siriji bori za bezbednost zemlje, ističući da napori jedne države nisu dovoljni da bi se porazio međunarodni terorizam.

  "Ali, ako neko misli da će neko ko je izvršio podli vojni zločin, ubistvo naših ljudi, proći samo sa paradajzima ili nekim ograničenjima u građevinarstvu, i drugim oblastima, u dubokoj su zabludi", dodao je Putin.

  Rekao je da će ih Moskva podsećati na zločin, i da će zažaliti zbog toga što su učinili, "i ne jednom".

  "Mi znamo šta treba da radimo", naglasio je Putin, ponovo propraćen aplauzima.

  Turski proizvođači hrane beleže gubitke zbog ruskog embarga

  Turski proizvođači voća i povrća već beleže gubitke zbog embarga na uvoz, koji je Rusija uvela Turskoj, a sankcije su izazvale osetan pad cena na domaćem tržištu.  

  "Ova sezona je bila odlična za proizvođače voća i povrća, ali onda je došla kriza. Za samo dva-tri dana cene su pale za 20 do 30 odsto", izjavio je predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem Burhan Er za agenciju Dogan.

  Rusija je Turskoj uvela niz trgovačkih sankcija kao odgovor na nedavno obaranje ruskog vojnog aviona na granici Turske i Sirije.

  Predsednik turske Federacije trgovaca voćem i povrćem kao primer navodi da je cena mandarina i paradajza na domaćem tržištu pala za trećinu, a da se u slučaju nastavka krize u odnosima sa Rusijom, očekuje pad cena i do 50 odsto.

  Rusija je najveće tržište za širok asortiman turskog voća i povrća, prenosi agencija Džihan.

  Iako će embargo na uvoz voća i povrća u Rusiju iz Turske zvanično stupiti na snagu 1. januara, turski prevoznici se već sada žale da imaju probleme sa carinicima na ulazu u Rusiju.

  "Izvozimo veliku količinu voća i povrća u Rusiju. Sa poslednjim odlukama Rusije, oni (carinici) ne dozvoljavaju da roba uđe u zemlju i zaustavljaju prevoznike. Ne deluje da će problem uskoro biti rešen", izavio je predsednik industrijske i trgovačke komore regije Mugla na jugozapadu Turske Bulent Karakuš.

  Predstavnik proizvođača voća i povrća iz Fetija Atabej Akgun rekao je da regionalna industrija gubi dnevno oko 350.000 dolara i dodao da je do početka krize oko 30 kamiona svakog dana vozilo robu iz tog dela Turske ka Rusiji, ali da je zaustavljanje na granici sa Rusijom prozrokovalo velike gubitke.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE