Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Air Serbia kupuje aviokompaniju u komšiluku?

    Kompanija Air Serbia će u junu sledeće godine poleteti za Njujork, a u planu je da nacionalni avioprevoznik kupi i neke druge aviokompanije na Balkanu, kaže premijer Aleksandar Vučić.

    "Nisam se nadao ovakvom uspehu, ovo je istinski uspeh i pobeda, pokažite mi neku aviokompaniju u regionu koju možete da poredite sa Air Serbijom? Nijedna ne može da se meri s njom", istakao je Vučić na konferenciji koju je organizovala nacionalna avio-kompanija.

    Premijer je na proslavi povodom dve godine od osnivanja Air Serbije dodao da veruje da će kompanija u narednom periodu kupovati i neke aviokompanije na Balkanu.

    "To može biti druga radosna vest", rekao je Vučić aludirajući na to da je prva dobra vest najava letova za Njujork. Vučić je istakao da je Air Serbia najbolja aviokompanija na Balkanu i da je Srbija ponosna, kako na uspeh, tako i na partnerstvo sa Etihadom.

    “Imamo četiri letelice više nego ranije, mlađe su nego one što je imao Jat. Broj pilota je takođe uvećan, a sada imamo i žene pilote", rekao je premijer i dodao da ćemo sada imati i prvi avion koji će, prvi put posle 1992. godine, poleteti iz Beograda preko okeana.

    Premijer je rekao da snovi da se iz Srbije leti za SAD postaju stvarnost, jer će Air Serbia od juna sledeće godine leteti za Njujork. On je dodao da će Air Serbia imati preko 2,5 miliona putnika ukoliko se još završe neki poslovi na aerodromu.

    Siniša Mali je, u svojstvu predsednika Nadzornog odobra Air Serbia, istakao da je ova kompanija 2013. godine imala preko osam milijardi gubitka, ali da su uspeli da naprave profit. "Ove godine Air Serbia je zaposlila 260 mladih ljudi, a kroz partnere održava 24.000 radnih mesta", rekao je Mali.

    "Air Serbia nije dobila 75 miliona evra" uz "umiranje od smeha"

    Iz Vlade su na konferenciji demantovali navode da je Vlada Srbija prošle godine izdvojila 75 miliona evra pomoći za Air Serbiju.

    Premijer se tom prilikom zahvalio svima koji su, kako je rekao, blago od kompanije "čuvali od nekih koji ni finansijske izveštaje ne umeju da čitaju". "Umirali smo od smeha prethodnih dana kada smo čitali kako su neki tumačili finansijske izveštaje", rekao je on i istakao da MMF kontroliše svaki dinar koji vlada troši, te da se lako može proveriti koliko je bilo subvencija.

    Upitan koliko je vlada izdvojila novca za tu aviokompaniju, Vučić je odgovorio da je "izdvojeno mnogo manje nego što su neki drugi govorili, a da bi mnogo više dali da je bilo potrebno." On je dodao da će se kupiti i novi avioni kada se bude imalo novca umesto da se uzimaju na lizing. 

    Kondić: Odlični rezultati

    Srpska nacionalna aviokompanija objavila je da je u prvih devet meseci 2015. godine imala operativnu dobit od 183 miliona evra, što je za oko jednu trećinu više nego u istom periodu prošle godine.

    Prema oceni generalnog direktora Daneta Kondića, to je "odličan rezultat" i kompanija nastavlja da napreduje u ostvarenju finasijskih i operativnih rezultata.

    Kondić je istakao da Air Serbia sada ima mrežu linija na 39 destinacija i  više od 500 letova sedmično, dok sa linijma partnerskih aviokompanija ima više od 700 letova.

    Kako je naveo, ukupan broj putnika između jula i septembra ove godine je iznosio 913.135, što predstavlja rast od 11 procenata u odnosu na 820.453 putnika u istom periodu 2014. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE