Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nagoveštaj nove recesije u vodećim privredama

    Usporavanje u međunarodnoj trgovini moglo bi da bude nagoveštaj nove recesije u vodećim svetskim privredama, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    OECD navodi da su podaci o trgovini zabrinjavajući zato što su stagnacija ili smanjenje trgovine zabeleženi ove godine "u prošlosti bili povezivani s globalnom recesijom", navodi OECD u izveštaju o stanju svetske privrede, dodajući da će projektovani rast svetske trgovine ove godine biti dva odsto, a 3,6 odsto sledeće godine.

    U samo pet u prethodnih 50 godina svetska trgovina je imala rast od dva odsto ili manje, i svaki put se to podudaralo s padom svetske privrede, rekao je generalni sekretar OECD Anhel Guria.

    Trgovina bi trebalo da raste otprilike duplo brže od rasta svetske ekonomije zato što je trgovina uvek lokomotiva", rekao je Guria. OECD predviđa da će svetska privreda ove godine imati rast od 2,9 odsto, a sledeće 3,3 odsto.

    Ta organizacija navodi i da je za razliku od pre dve godine, kada su za slabu trgovinu okrivljene razvijene privrede, krivica sada na zemljama u razvoju poput Kine.

    S tranzicijom Kine od ogromnih investicija u infrastrukturu i proizvodnje ka potrošnji i uslugama, cena sirovina je pala, što jer naškodilo velikim izvoznicima kao što su Australija, Brazil, Kanada i Rusija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE